La Generalitat considera “impensable” que no hi hagi cavalcades

La Generalitat treballa perquè hi hagi cavalcades de reis malgrat la pandèmia de la Covid-19. Així ho ha avançat la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, en una entrevista a l’ACN. “En aquest moment estem treballant perquè hi hagi cavalcades de reis. No s’entendria que no n’hi hagi”, afegeix. La consellera garanteix que per Nadal es podrà gaudir d’aquesta festa perquè seria “impensable no tenir-la”.

Una comissió treballa ara per donar pautes genèriques “amb una visió més general” perquè cada ajuntament les pugui adaptar a la seva realitat. “Està clar que els reis han de passar”, rebla. Per Ponsa, la cultura és un sector “molt creatiu i molt imaginatiu” que, de seguida, troba “solucions als problemes”.
En aquest sentit, ha defensat que “els reis han de venir i els infants han de poder gaudir-ho”. “Hem de mirar com ho farem, però segur que les farem”, insisteix.

Sobre les pautes, ha avançat que són recomanacions de com es pot fer una cavalcada, i ha suggerit que, si bé hi ha el costum que les cavalcades passen a determinades hores, potser es pot fer en una major “amplitud horària”, mentre que altres miren de fer-ho potser en espais grans i que la gent tingui la distància.

Segons ha remarcat, hi ha ajuntaments que ja tenen les propostes més o menys treballades que ara s’estan mirant en el seu conjunt i que, si se’n poden “extreure unes certes recomanacions, es facilitarà la feina als ajuntaments”.

La cavalcada a Sabadell

A Sabadell la cavalcada és l’esdeveniment més massiu de l’any. S’estima que entre 80.000 i 100.000 persones surten als carrers de la ciutat any rere any el vespre i nit del 5 de gener. La cavalcada es fa de punta a punta de la ciutat, però es produeixen aglomeracions continues al pas de les carrosses que caldrà analitzar com es poden impedir.

D’altra banda, des de l’inici de la pandèmia la gran part d’esdeveniments massius a la ciutat s’han suspès. Així va passar amb el festival Holi que aplega 10.000 persones, el festival Medievàlia, l’Aplec de la Salut, la pròpia Festa Major (sent un dels pocs municipis grans que no va tenir absolutament cap activitat). Fins i tot es va suspendre al juliol, sense nova data, l’acte en record i homenatge a les víctimes de la pandèmia.

En tot cas, serà l’Ajuntament qui haurà de decidir si fa o suspèn la cavalcada i si la fa en quines condicions.

Foto portada: el seguici reial, fa uns anys a Sabadell. Autor: David B.