“Les administracions no ens han facilitat res”, diu la residència que va cridar l’exèrcit

L’arribada de diverses unitats de l’exèrcit a Sabadell per fer tasques de desinfecció en una residència de Castellarnau gira la mirada en la pandèmia del Covid-19 cap a les residències, com ja ha passat a la Comunitat de Madrid o també catalanes. Les residències afronten la crisi amb manca de material, baixes de personal i una població resident de màxim risc. Hi intenten plantar cara amb professionalitat i moltes hores però demanen més recursos de tot tipus. 

El copropietari de la residència Jardins de Castellarnau, Òscar Ripol, parla per iSabadell i assegura que el seu centre porta dies prenent mesures per evitar contagis. Des d’abans de l’estat d’alarma es van prohibir les visites als residents i se’ls va confinar a les habitacions reduint al màxim la seva vida social. Un trasbals per la gent gran però a fi de protegir-los d’un contagi perillós. També es va tancar, tal i com es va decretar, el centre de dia. Llavors van habilitar tota una planta pels residents amb el menor indici de febre o problemes respiratoris, i sempre en coordinació amb les autoritats mèdiques.

Però s’han trobat les limitacions que s’estan trobant moltes centres similars: “la nostra residència no té ni més ni menys problemes que la majoria del sector”, apunta Ripol, molest perquè l’alcaldessa de Sabadell va assegurar a les seves xarxes i des de la mateixa residència que hi havia un focus de contagi al centre:

“Ens hem de proveir nosaltres mateixos d’equips de protecció, no tenim bates ni guants. Les administracions no ens han facilitat res i hem d’acudir a un mercat amb preus inflats. Per exemple els guants estan a preus astronòmics”. En alguns casos també van curt de medicaments. I els recursos humans comencen a fallar: d’una quarantena de treballadors tenen 16 baixes. “Alguna està de baixa però el cert és que les nostres treballadores tenen por. Hi ha molta por a ser contagiades i algunes no venen a treballar”, assegura Ripol.

Davant la manca de personal en molts equipaments residencials, fa una setmana es va aprovar un decret consensuat entre el govern central i els autonòmics per incrementar les plantilles, suprimint l’obligatorietat del títol. Hi ha encara un agreujant més, que també s’està repetint arreu de l’estat: no es fan test de coronavirus ni a residents ni a treballadors.

Ells van contactar amb l’exèrcit 

Davant aquesta situació, a mitjans de setmana els gestors de la residència es van posar en contacte amb el ministeri de Defensa. Els van escriure un correu electrònic sol·licitant-los la visita de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desinfectar espais i “prevenir”. De seguida els van respondre. Dimecres passat al vespre. I els van dir que estiguessin preparats per l’arribada divendres. Però no ha vingut la UME. “Hem tingut la sort que ha vingut una unitat molt especialitzada en guerra bacteriològica”, la unitat de l’exèrcit de terra ubicada a València NBQ (nuclear, biològica i química). També els reforça membres del regiment d’infanteria de Barcelona. En total dues dotzenes de militars i gairebé una desena de vehicles, amb campament per fer nit inclòs, com ha passat aquest divendres.

Miltars a la residència, aquest dissabte. Autor: X.Hurtado.
Miltars a la residència, aquest dissabte. Autor: X.Hurtado.

“Estan treballant a consciència”, diu Ripol. Van arribar divendres al migdia, al vespre van arribar més vehicles i militars i s’hi estaran, almenys, tot dissabte. “La UME posa aigua amb lleixiu habitualment pel que ens diuen però aquests tenen molt més material”, diu. I no es limiten a zones comunes, com patis, baranes o menjadors sinó que entren habitació per habitació, i en alguns cas fins a dues vegades. El tragí a la residència, per tant, aquest dissabte és dels de fer dissabte de debò. “Tot i que no molesten gens, espero que acabin avui”, confessa el cogerent.

“Ho hem fet per prevenció. Tots estem espantats. Sabem que la gent gran ho té molt complicat si agafa el virus. I hem de dir que nosaltres no hem pogut fer ni un sol test, ni als residents ni al nostre personal. Només ara, quan ha sortit que ha vingut l’exèrcit, se’ns va trucar per fer-nos-els. S’han de fer més proves”.

Què passa si un resident té febre o problemes per respirar?

La residència Els Jardins de Castellarnau, a les antigues instal·lacions de l’ONCE, té mig centenar de residents d’edat molt avançada, segons indica Ripol. Quin és el protocol a seguir si algú té febre? Ells al mínim indici porten el resident a una planta només per a persones amb símptomes de Covid-19. Truquen al 061 i segueixen les indicacions. Una ambulància amb un metge es desplaça al centre. Un metge valora la situació. A vegades, no sempre, se l’enduen a l’hospital, que comença a estar saturat.

Els militars, aquest matí. Autor: X.Hurtado.
Els militars, aquest matí. Autor: X.Hurtado.

Segons apuntava Ripol a Ràdio Sabadell, tres persones han mort al centre en els darrers dies. Sense test és difícil saber la causa directa. Però Ripoll apuntava que en un cas sí tenen certesa que ha estat el Covid-19.

Cal dir que les xifres de defuncions a Sabadell facilitades per l’hospital de Sabadell, que superen el centenar de morts a 27 de març, no inclouen els difunts fora del Parc Taulí. Per tant, és difícil concretar quantes persones han pogut morir a la ciutat per Covid-19 en residències.

A nivell català, i amb dades de dijous, 150 persones han mort en residències a causa del nou coronavirus.

Quin missatge envien a les famílies?

Mentrestant les famílies i els residents no poden veure’s en persona des de fa ja més de dues setmanes. I hi ha evident angoixa:

“Intentem informar-los cada dia de com estan els seus familiars. Sovint fem vídeotrucades. I hem de dir que ens estem dedicant en cos i ànima per evitar contagis i tractar els pacients el millor possible. Ara per ara el treball és molt poc gratificant però no pensem baixar els braços. Si els sanitaris són aplaudits cada vespre, jo he de dir que per a mi els treballadors de les residències també són herois, malgrat que la situació tot sovint sigui de molta impotència”, assegura.

L’arribada de l’exèrcit a aquesta residència posa el focus ara en la situació de la pandèmia en aquest sector. Segons dades del 2016, Sabadell té una mica més d’un miler de places de residència. El 40 per cent té algun tipus de concert amb la Generalitat. Cap residència és pública.

Manca de protecció 

Altres entitats assistencials han alçat la veu aquesta setmana. Per exemple, la Fundació Atendis, que té tres residències per a persones amb discapacitat intel·lectual, ha denunciat la manca de material. No tenen mascaretes de protecció per al personal. L’entitat compta amb diversos usuaris infectats pel Covid-19 al centre ubicat al barri de Can Rull.

Foto portada: el grup de militars, aquest matí. Autor: David B. 

Comments are closed.