Hospital Parc Taulí. Autor: David B.

Repunt d’hospitalitzats per Covid al Taulí: de 77 a 92 en sis dies

  • Els nous casos de Covid van pujar un 26,7 per cent al Vallès Occidental en dues setmanes. 308 casos a Sabadell.
  • Si el factor R (reproducció de contagis) no retrocedeix, els 308 contagis seran 376 aquesta setmana i prop de 600 a finals d’octubre.

Catalunya inicia al Vallès Occidental una altra tongada de mesures per contenir el nou coronavirus. Es posa el focus en les reunions socials, ja limitades a sis persones des de fa dies, però ara recomanant no sortir de casa si no és imprescindible, i les activitats més lligades a l’oci, com la restauració, ara el 50 per cent i sense barres, o els gimnasos, de nou al 50 per cent. Els contagis s’han disparat al Vallès Occidental, especialment a Terrassa i Sant Cugat, però també ara a Sabadell. Els hospitalitzats han repuntat al Parc Taulí: de 77 a 92 en sis dies. 

Els contagis van a l’alça a gran velocitat en els darrers dies. Al Vallès Occidental han pujat un 26,7 per cent en dues setmanes, de 982 entre el 19 i el 25 de setembre als 1.340 entre el 3 i el 9 d’octubre. Per exemple a Sant Cugat han pujat un 32 per cent en aquest temps. A nivell quantitatiu, s’han elevat més que a cap altre lloc a Terrassa, on es van detectar 458 casos entre el 3 i el 9 d’octubre. En les dues darreres setmanes els casos a la cocapital van pujar un 20,3 per cent.

Sabadell: pugen els contagis els darrers dies

A Sabadell les xifres totals no són tan elevades encara. Però la tendència positiva s’ha torçat des de fa 10 dies. I els casos pugen amb força. La setmana del 3 al 9 d’octubre es van detectar 308 casos positius, un 23,7 per cent més que fa dues setmanes (235). Ara per ara l’edat mitjana de la persona que contrau la Covid és de 39,5, molt per sota que a la primera onada però més elevada que fa algunes setmanes. La taxa actual és de 143 casos per cada 100.000 habitants.  5.413 sabadellencs han contret la Covid-19 i 387 persones residents a Sabadell han mort per aquesta malaltia des de mitjans de març.

A Catalunya, i a Sabadell, preocupen sobretot els contagis entre adolescents i els adults més joves. Els centres educatius amb més grups confinats a Sabadell són dos instituts (Escola Industrial i IES Sabadell) i la Generalitat vol impulsar la docència telemàtica a les universitats. “La franja de 20-29 anys és la que més em preocupa”, ha assegurat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, els darrers dies.

Escalada de contagis

La situació ara mateix és d’escalada. La R a Sabadell és de 1,22. És a dir, cada persona que contrau la Covid el contagia a 1,22 persones més. Per cada 100 casos positius, se’n contagien 122 persones de nou. Es considera que la pandèmia retrocedeix si la R és inferior a 1, és estable al voltant del número 1 i s’expandeix si és més alta que 1. Si la R no retrocedeix, els 308 casos de la setmana passada seran 376 aquesta setmana, 460 la vinent i prop de 600 nous contagis setmanals a finals d’octubre. Una pressió elevada que es deixarà notar en l’increment de casos greus a l’hospital.

Per barris, on ara la situació és pitjor és a l’entorn del CAP Can Rull, amb una R de 1,86 (gairebé dos contagis nous per cada contagi) i un risc de rebrot de 618,5.

La segona onada agafa el Taulí encara amb molts pacients del brot estival

Al Taulí, on es concentren els casos més greus de Covid, aquesta segona onada arriba quan encara hi ha molts hospitalitzats que van contraure la Covid durant els brots de l’estiu. Els ingressos per Covid són llargs en el temps. L’àmbit sabadellenc, el Vallès Occidental Est, és el que té més pacients hospitalitzats de Catalunya. Si el nombre de pacients va estar a punt d’arribar al centenar a mitjans de setmana, ara ha baixat però no de forma destacable: a començaments de setmana hi havia 70 i 80 pacients al Taulí. S’espera que si s’incrementen fortament els contagis, els ingressos hospitalaris pujaran de nou en els propers dies i setmanes. De fet, aquest dimecres s’ha conegut la xifra exacta del repunt: s’ha passat de 77 hospitalitzats per Covid a 92 (83 a planta i 9 a l’UCI).

Amb aquest panorama, s’han pres noves restriccions, específiques a 15 municipis del Vallès Occidental. Se centren en la restauració (aforament limitat a dins i a fora i sense barres) i en recomanar el teletreball, així com sortir de casa el menys possible. També es redueix l’aforament de les instal·lacions esportives i els gimnasos. Les restriccions comencen a aplicar-se aquest dimecres 14 d’octubre. Els sopars i les sortides de cap de setmana estan també sobre la lupa. Però a més s’estima que al llarg d’aquesta setmana es puguin aprovar restriccions similars a tota Catalunya, com ha avançat el Procicat aquest mateix dimarts. No es descarta que es restringeixi la mobilitat.

Foto portada: entrada a l’hospital Parc Taulí, fa alguns dies. Autor: David B.