Foto portada: el Parc Taulí. Autora: Alba Garcia

La tercera onada arriba al Taulí

  • Els ingressos a l’àrea de crítics han pujat un 82 per cent en una setmana, en la qual hi han hagut 19 defuncions per Covid. 
  • L’hospital de Sabadell va prohibir dijous les visites a familiars i ha desprogramat aquest dilluns algunes operacions. 

L’evolució de la pandèmia del coronavirus a l’hospital Parc Taulí preocupa fortament els gestors de l’hospital de referència per a Sabadell i una desena de municipis. Tots els indicadors empitjoren a gran velocitat. L’ocupació de l’UCI s’ha disparat i també el nombre de defuncions en la darrera setmana. La tercera onada, si es dona per bo que la segona ha passat, ja és a l’hospital. 

Les xifres distribuïdes aquest dilluns per l’hospital són molt dolentes. Hi ha 31 pacients a la Unitat de Cures Intensives (UCI) o semicrítics. Fa una setmana n’hi havia 17. Per tant, la xifra s’ha disparat, un 82 per cent, en només set dies. Durant la segona onada el màxim de malalts crítics va ser de 40. Però ara falten molts dies encara per arribar al pic, ja que la tercera onada tot just comença: pugen no només els crítics sinó també els malalts a planta i els contagis a peu de carrer. Per tant, les unitats de crítics se seguiran omplint en els darrers dies mentre que es buidaran a baix ritme. Les estades a les UCI són llargues i deixen seqüeles als pacients que se’n surten. Un informe del departament de Salut preveu que el pic a les unitats de crítics arribi a meitats de febrer, d’aquí a un mes. Màxima alerta, per tant.

La situació és dolenta també a planta, però més tolerable. Ara hi ha 159 pacients Covid, 21 més que fa una setmana (un 15 per cent més). El pic a la segona onada va ser de 162 pacients Covid a planta (durant la primera quinzena de novembre). S’està a tocar. Amb tota probabilitat se superarà aquesta xifra en els propers dies.

Davant els creixements, l’hospital va prohibir les visites als familiars després de Reis, per mirar de blindar-se i reduir al màxim els moviments. I aquest dilluns ha obert la porta a ajornar de nou operacions no urgents, com ja es va fer a l’octubre. Ja se n’han desprogramat algunes no urgents aquest mateix dilluns. Un moviment puntual, precisen fonts de l’hospital.

A diferència del març i l’abril el problema no és tant la manca d’espais o de material sinó el personal: “No temem per la disponibilitat de respiradors, però sí per tot el personal sanitari que cal tenir disponible per atendre aquests pacients de forma adequada”, ha subratllat el president del Comitè d’Infeccions del Parc Taulí, Manuel Cervantes, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies.

19 morts per Covid en una setmana

En els darrers dies, a més, ha augmentat la mortalitat per Covid. Només en la darrera setmana, entre el 4 i el 10 de gener, han mort a causa d’aquesta infecció 19 persones a l’hospital de Sabadell.

Foto portada: l’entrada d’urgències de l’hospital de Sabadell. Autora: Alba Garcia.