Foto portada: vacunació contra el coronavirus, aquest diumenge a Sabadell. Autor: David B.

La vacunació accelera: 1.400 vacunats de coronavirus

La vacuna del coronavirus ha arribat aquest dijous als sanitaris de l’hospital de Sabadell. Els primers professionals vacunats han estat la coordinadora de la Unitat Funcional Interdisciplinar Sociosanitària (UFISS), Galdina Valls, i el resident de cinquè any Albert Cartanyà. El fet de vacunar sanitaris de l’hospital ha disparat el nombre de vacunats a Sabadell, que s’acosta als 1.400 en dues setmanes. 

Inicialment la vacuna s’havia de distribuir primer entre els geriàtrics, tant als residents com als professionals. Però vistos els problemes durant la primera setmana (a Sabadell només es van vacunar 300 persones, però el baix ritme va ser generalitzat), la Generalitat va flexibilitzar a començaments de setmana els criteris. Des de llavors la dispensa també entre els professionals sanitaris, per guanyar velocitat.

I així està sent, ja que Catalunya va doblar dimarts (5 de gener) el nombre de vacunes posades fins aquell moment. A Sabadell, la primera setmana es va saldar amb poc més de 300 vacunats. Fins ara s’han posat gairebé 1.400 vacunes, 1.392 en concret amb dades actualitzades fins el 9 de gener.

La UE aprova la vacuna de Moderna

Cal recordar, a més, que la Unió Europea ja ha aprovat la comercialització i distribució de la segona vacuna, fabricada pel laboratori farmacèutic Moderna. Malgrat que és molt similar a la de Pfizer, la distribució és més senzilla perquè es conserva en frigorífics normals i no necessita mantenir-se a 70 graus sota zero. Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, Espanya rebrà les primeres dosis de la vacuna de Moderna en un termini d’entre set i deu dies, 600.000 en sis setmanes, a un ritme mig de 100.000 a la setmana.

Després de les vacunes de Pfizer i Moderna, les més avançades són les d’Ofxord-Astra Zeneca (ja autoritzada al Regne Unit) i de Johnson & Johnson. A mesures que es vagin aprovat més vacunes, i augmentat la compra i la distribució, s’anirà vacunant més gent.

Foto portada: vacunació contra el coronavirus, a Sabadell. Autor: David B.