Hospital Parc Taulí. Autor: David B.

Creixen els ingressos per coronavirus al Taulí per primer cop des d’abril

El coronavirus segueix a l’alça a Sabadell i definitivament l’increment de casos positius que es detecta des de fa dues setmanes es comença a notar també a l’hospital Parc Taulí. Ja no es tracta de casos asimptomàtics o lleus sinó de persones que precisen d’hospitalització. En la darrera setmana, s’han detectat 139 casos nous de Covid-19 a Sabadell, segons el recompte de la Generalitat. Xifres que superen gairebé en un 50 per cent les de la setmana passada. A més, hi ha vuit persones hospitalitzades a l’hospital Parc Taulí amb aquesta infecció. 

Des del pic de la pandèmia a l’hospital, la primera meitat del mes d’abril, quan es van superar els 600 pacients entre un Taulí a punt del col·lapse i l’hotel Verdi, el nombre de persones ingressades havia baixat sense fre fins situar-se gairebé a tocar de zero durant els primers 20 dies d’aquest mes de juny. Però ara ja repunten de nou, de moment i per sort encara de forma molt lleu. No obstant, la Covid-19 ja ha mostrat que les famoses corbes augmenten de forma fugaç: primer els casos positius, que pugen des de fa dues setmanes a Sabadell, després els ingressos, que ja van a l’alça a Sabadell. Si no es frena, més endavant creixeran els crítics (ja n’hi ha més al global de Catalunya que fa uns dies) i també al final les defuncions (per primer dia en setmanes han mort aquest dimarts més de 20 persones a Catalunya pel virus).

Ara per ara, segons recull l’Ajuntament en base a dades del Parc Taulí, i que recullen nous casos i nombre d’ingressos, hi ha vuit persones hospitalitzades per aquesta infecció. Fa una setmana la xifra era de dos pacients però ja a mitjans de setmana va haver-hi algun ingrés nou.

En quant al total de casos positius, en la darrera setmana s’han confirmat, segons el Mapa de casos de coronavirus per municipi, 139 nous casos de Covid-19 a la ciutat. Cert és que s’han fet moltíssimes proves, però hi ha gairebé 3.000 casos sospitosos (amb símptomes però sense confirmació) positius entre una setmana i una altra.

Per zones de Sabadell, en els darrers set dies s’han detectat més casos a zones com Ca n’Oriac, Sant Oleguer i especialment als barris del sud, abans que no pas a altres com el Centre, Creu Alta i Can Puiggener, Can Rull, Concòrdia o els barris de l’altra banda del Ripoll (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou). Hi ha un repunt molt fort al sud (42 casos de coronavirus detectats en una setmana). En menor mesura, també a Ca n’Oriac (20 casos nous i 10 més al CAP Nord) i segueix fort a Sant Oleguer (22 casos nous en una setmana). 15 casos nous a Merinals i Gràcia.

Per trobar alguna dada poc pessimista, el virus s’està estenent encara a baixa velocitat, ja que el nombre de nous casos ha crescut un 50 per cent, sense arribar a taxes com les del Baix Llobregat o el Segrià. Però pot ser un miratge: segons les dades de l’investigador Gerard Giménez, Sabadell està en 42 nous casos la darrera setmana per cada 100.000 habitant. La xifra clau, la que marca la transmissió comunitària (o que el virus corre amb certa facilitat) es dona a partir dels 50 casos nous per 100.000 habitants. Si no es reverteix la tendència i veient els precedents, Sabadell està a una setmana de tenir transmissió comunitària en la línia de Barcelona, L’Hospitalet o ja ocorre a Badalona.

Foto portada: l’hospital Parc Taulí, en una imatge recent. Autor: David B.