Foto portada: un llit UCI, al Parc Taulí, la setmana passada. Autor: David B.

Novembre es tanca amb 50 defuncions per Covid al Taulí, màxim des de l’abril negre

  • Durant la primera onada van morir al Taulí 368 persones per Covid; a la segona ho han fet fins ara 116. 
  • La R, la taxa de reproducció, ja supera el llindar que separa el retrocés de la pandèmia de l’increment de contagis. 

Novembre es va tancar amb la xifra més alta de morts per Covid-19 des de març i abril, quan la pandèmia va arribar a Catalunya i va estar a punt de col·lapsar, si no ho va fer, el sistema sanitari d’atenció al pacient. Novembre va acabar al Parc Taulí de Sabadell, l’hospital de referència per una desena de municipis vallesans, amb mig centenar de defuncions per Covid.

Les xifres de març i abril són incomparables. En aquells dos mesos van morir per Covid al Parc Taulí i 211 persones, una mitjana de 3,5 al dia o gairebé 25 a la setmana. Un cop superat aquell moment excepcional, i ja amb un cert coneixement de la infecció, el nombre de defuncions va començar a reduir-se, 43 al maig i 4 al juny fins tancar el mes de juliol sense cap defunció al Parc Taulí. Però des del mes d’agost van començar a produir-se noves defuncions a causa de la Covid-19: 12 a l’agost, 21 al setembre i 33 a l’octubre, quan va començar la segona onada. Novembre s’ha tancat amb mig centenar de defuncions al Parc Taulí, màxim de la segona onada, tres morts per Covid cada dos dies.

Durant la primera onada, que va impactar molt més Sabadell, la Gran Barcelona i Catalunya en general que altres zones de l’Estat, van morir al Parc Taulí per la Covid-19 368 persones. Durant la segona onada ho han fet 116 persones fins ara. En total, des de l’inici de la pandèmia han mort al Taulí per la infecció causada pel virus SARS-CoV-2 484 persones.

Cal recordar que el Parc Taulí és l’hospital de referència pels residents a Sabadell però també per una desena de municipis, com Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà o Castellar. En total, una població de referència de 400.000 habitants.

438 sabadellencs morts per la Covid-19

Pel fa a a residents a Sabadell, des de l’inici de la pandèmia han mort 438 persones: 296 en algun centre hospitalari (el Taulí o algun altre), 92 a residències i 17 al seu domicili. En 33 casos, el lloc de defunció no és classificable, segons Dades Covid. S’han confirmat 9.700 casos de Covid-19 a Sabadell des del març.

Desembre perillós 

Desembre comença amb una lenta reducció de pacients a planta, i més lenta encara a l’UCI i semicrítics. Mentrestant, la caiguda de contagis s’ha frenat i de fet la circulació del virus comença a expandir-se de nou. En els darrers set dies, segons el portal Dades Covid, la taxa de reproducció a Sabadell ja supera el número clau, 1, i se situa ara a 1,11. És a dir cada persona que contrau el virus provoca 1,11 noves infeccions de mitjana. Xifres preocupants a les portes del pont de desembre i la campanya nadalenca, que fan replantejar el pla de desescalada al govern català.

Foto portada: un llit UCI, al Parc Taulí, la setmana passada. Autor: David B.