Foto portada: jocs infantils a la plaça d'Ernest Lluch, al parc de Catalunya. Autor: Alba Garcia.

Així queden les restriccions contra la pandèmia a partir de demà

 • Finalment la restauració obrirà dilluns amb majors opcions: fins mitja hora abans del toc de queda i terrasses sense aforament màxim. 
 • El govern català planteja un Nadal sense confinaments, reunions de 10 persones però amb toc de queda nocturn. 

La Generalitat ha presentat finalment aquest dijous el pla de desescalada que es començarà a aplicar a partir del dilluns 23 de novembre. El procés s’allargarà dos mesos i va des del desconfinament parcial de la restauració fins la tornada a l’escola després d’unes vacances nadalenques diferents però menys restringides que ara mateix: grups de 10 persones, sense confinaments però amb toc de queda. 

Finalment s’ha presentat el pla de desescalada, publicat dimarts a partir de diversos esborranys, i que ha estat esmenat entre cops de colze i acusacions vàries dels socis de govern català per permetre el retorn a la feina de nous sectors. Comença a partir del proper dilluns. Però la desescalada, la segona desescalada, s’allargarà dos mesos. Les principals mesures a partir de dilluns són les següents:

 • La restauració podrà finalment obrir fins a les 21.30 hores i sense límit d’aforament a les terrasses, que podran tenir quatre persones per taula com a màxim. A l’interior es marca un límit del 30 per cent. Dimarts l’esborrany marcava obrir fins les cinc de la tarda i amb un aforament màxim del 30 per cent també en terrasses. Finalment s’ha obert una mica més la mà. I dijous es va dir que a partir de les sis de la tarda només es podien servir sopars però finalment el decret del Diari Oficial de la Generalitat no en fa esment.
 • A més, en aquesta primera fase, cinemes, teatres, auditoris i sales de concert obriran al 50 per cent, amb un aforament màxim de 500 persones.
 • També es produirà la reobertura de les instal·lacions esportives a l’aire lliure, amb la meitat de l’aforament, però també a l’interior, amb un límit del 30 per cent. Sense vestuaris. Per tant, el CN Sabadell, el Club Tennis, el Cercle Sabadellès, les Piscines Municipals Joan Serra o altres gimnasos poden obrir.
 • A nivell comercial es manté el màxim d’aforament del 30 per cent. Podran reobrir les botigues amb més de 800 metres quadrats. No així els centres comercials, a no ser que sigui per béns de primera necessitat amb sortida directa al carrer.
 • Es manté el triple confinament: perimetral de Catalunya (no es pot entrar ni sortir sense motiu de força major), el confinament municipal de divendres a diumenge, i toc de queda o confinament nocturn entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

Si tot va bé, el 7 de desembre començaria la segona fase de la segona desescalada.

 • En aquesta fase la restauració podrà obrir al 50 per cent. Els cines, els teatres i les sales de concerts al 70 per cent sempre que no superin els 500 espectadors (en canvi els museus al 30 per cent encara). Els gimnasos podran arribar al 50 per cent d’aforament sense vestuaris. Les botigues podran obrir al 50 per cent i els centres comercials al 30 per cent.
 • Novetat rellevant: de divendres a diumenge el confinament ja no serà municipal sinó comarcal. És a dir, per exemple, des de Sabadell es podrà anar a Terrassa, Ullastrell, Rellinars o Montcada i Reixac però no a Barcelona.

El 21 de desembre començaria la tercera fase. Novetats importants en quant a la mobilitat, a les portes de les vacances nadalenques. Per tant, aquestes serà la situació durant les festes nadalenques.

 • Les novetats serien un major grau de flexibilització. Museus i biblioteques podran arribar al 70 per cent, i la pràctica exterior dels gimnasos arribarà al 70 per cent.
 • Però en realitat la novetat principal és que desapareix el confinament comarcal de cap de setmana i també el perimetral (es podrà entrar i sortir de Catalunya). Les reunions es podran fer ja no entre sis persones sinó entre 10. Però el toc de queda, o confinament nocturn, seguirà. Ara mateix és de 10 de la nit a 6 del matí. Per tant, els àpats de nadal poden tenir una afluència de 10 persones si la situació no canvia des d’ara fins a mitjans de desembre.

Encara hi haurà una quarta fase, si tot va bé, a partir del 4 de gener, amb algunes flexibilitzacions a l’ensenyament i la restauració. A partir del 18 de gener (d’aquí a dos mesos) s’acabaria el procés de la segona desescalada.

Foto portada: jocs infantils a la plaça d’Ernest Lluch, al parc de Catalunya. Autor: Alba Garcia.