Imatge d'un viatger amb mascareta passant per davant d'una de les pantalles d'informació del Prat el 13 de març de 2020. (Horitzontal)

Protecció Civil recomana ara posar-se mascareta

Protecció Civil recomana canvis a la població en quant a les mesures de protecció davant del coronavirus. Ara, es recomana també l’ús de mascaretes quan es surti al carrer o a comprar, així com l’ús de guants per tocar aliments. Aquestes i d’altres noves recomanacions es poden trobar al document de preguntes i respostes sobre les restriccions durant l’estat d’alarma.

En les últimes hores s’havia reactivat el debat sobre l’ús de mascaretes per part de tothom. La Organització Mundial de la Salut (OMS) sostè que no és necessari, però alguns experts apunten a que el fet que tothom les porti pot ajudar a evitar la propagació del virus. D’altres països com Israel, la República Txeca o Eslovàquia han decretat el seu ús obligatori.

“Els arguments científics sobre l’ús de mascaretes no són clars, però en tot cas, poden contribuir a evitar contagis a d’altres persones”, ha pronunciat aquest divendres el cap d’Epidemiología de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla.

Científicament no té gaire sentit portar mascareta si et trobes a l’aire lliure i no t’apropes a ningú a menys de dos metres. Degut a que un no sap si està contagiat o no, és recomanable posar-se la mascareta per evitar contagis, i quan s’entri en una fase de relaxació del confinament, seria recomanable utilitzar-la, ha afegit Trilla.

Què es recomana per anar a comprar?

Protecció Civil assenyala que el més recomanable és portar el nas i la boca tapades. A més, fa altres recomanacions: utilitzar guants i portar una bossa o cistella pròpia. També és molt important rentar-se bé les mans al tornar a casa i rentar amb desinfectant les bosses o la cistella de la compra que s’hagi utilitzat.

Altres mesures

Per altra banda, en el document també s’ha incorporat la prohibició dels velatoris en qualsevol àmbit públic o privat, així com en domicilis particulars, independentment de la causa de la mort. Aquestes mesures són aplicables a tots els municipis de Catalunya.

En quant a les activitats essencials, s’incorporen les reparacions d’urgència de serveis bàsics com el subministrament elèctric, calefacció i gas, aigua i telecomunicacions. No està autoritzada l’obertura de locals comercials al públic, però si l’assistència per a reparacions d’urgència.

Les plantacions hortícoles poden obrir per als professionals, es pot treballar en una explotació forestal i també està permesa la venda de bombones de butà com a servei bàsic. Les parades d’alimentació, begudes, productes higiènics i d’alimentació animal poden obrir sempre i quan compleixin les mesures per prevenir contagis i que s’evitin aglomeracions.

Foto portada: un viatger amb mascareta passant per davant d’una de les pantalles d’informació del Prat el 13 de març de 2020. Autor: ACN.