Proves PCR a plaça Les Termes. Autor: David B

El cribatge de casos de coronavirus al sud de Sabadell ja té resultats

  • Les proves PCR permeten identificar 57 casos de coronavirus entre persones sense símptomes.
  • Argimon (Salut Pública) assegura que la dada és “molt rellevant” i valora en positiu el dispositiu. 

Dos de cada 100 persones que van sotmetre’s al cribatge massiu la setmana passada al sud de Sabadell van resultar positius en coronavirus. La xifra pot semblar baixa però ha permès identificar una seixantena d’infectats de Covid, 57 en concret, que difícilment haurien sortit a la llum mentre que sí podien anar contagiant altres persones de forma involuntària. 

El perfil del contagiat pel nou coronavirus ha variat des de la primavera. Ara és eminentment jove (el 70 per cent són menors de 30 anys) i en molts casos ja no només amb símptomes lleus sinó sense símptomes. Per contra les persones asimptomàtiques sí poden transmetre el virus. El principal objectiu dels cribatges massius, més centrats en la població menor de 45 anys, era justament detectar casos positius entre persones sense símptomes. Amb el permís d’una petita prova a Granollers i un porta a porta a Ripollet, Sabadell va ser el primer camp de proves de les proves PCR a gran escala. Fa menys d’una setmana i el model s’ha implantat també a Terrassa i ara Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès. La Generalitat dona per fet que els dispositius es repetiran si calen perquè han funcionat prou bé.

Un 1,8 per cent de positius és molt o poc?

El percentatge pot semblar modest, un 1,8 per cent, però és “molt rellevant” en declaracions del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, especialment perquè es tracta de persones contagiades de la Covid però que no tenen símptomes. Argimon es mostra satisfet del dispositiu, també perquè ha permès sensibilitzar la població, recordar les mesures de prevenció i com fer l’aïllament en cas que sigui necessari. A més ara s’haurà de fer tot el seguiment.

Què els passa als nous positius?

A Sabadell, gairebé 3.100 persones es van fer la PCR ja fos a la plaça Picasso o la plaça Les Termes entre dijous al matí i dissabte al vespre. D’aquestes 3.099 persones, 57 han donat positiu i per tant s’han hagut d’aillar a casa seva durant 10 dies (ja no són 14 com abans) per evitar la transmissió del virus. En paral·lel, es buscaran els seus contactes estrets (ja sigui de la feina, la família o els amics) per aillar-los també si cal després d’una prova PCR.

Menys positius a Ripollet i Terrassa

Argimon també ha presentat les dades dels cribatges de Ripollet i Terrassa. Si a Ripollet el sistema porta a porta ha tingut un 4,3 per cent de casos detectats, a les carpes el percentatge no va arribar a l’1 per cent (un 0,8 de les proves van donar positiu), a Terrassa la xifra tampoc arriba a l’1 per cent. A la cocapital vallesana es van fer gairebé 1.200 proves. En total, es van detectar 26 casos a Ripollet i 11 a Terrassa, més els 57 de Sabadell.

Foto portada: ciutadans fent cua per participar al rastreig massiu. Autor: David B.