Proves PCR a plaça Les Termes. Autor: David B

Sabadell frena la corba

La propagació del coronavirus s’ha frenat a Sabadell. Segons les darreres dades, el nombre de nous contagis en els darrers dies a la ciutat no ha augmentat a gran ritme i per tant la corba s’està aplanant. Ara hi ha 2.894 contagis des de l’inici de la pandèmia, segons el Mapa de casos de coronavirus per municipi. Els nous contagis s’han reduït en la darrera setmana i la situació és més estable. 

A diferència del pic de la pandèmia al març, els rebrots van arribar relativament tard a Sabadell, a mitjans de juliol, i en tot cas després que al Segrià, el Baix Llobregat i la ciutat de Barcelona. Però durant la darrera setmana de juliol i la primera d’agost la situació de Sabadell ha preocupat i molt els gestors sanitaris, ja que el brot al sud semblava difícil de controlar (d’aquí el cribatge indiscriminat durant tres dies) i el coronavirus augmentava a totes les àrees bàsiques de salut de la ciutat. Una setmana després, la situació s’ha controlat, a diferència d’altres zones, com Terrassa o Santa Coloma de Gramenet on s’ha complicat més.

Segons les darreres dades setmanals (sense tenir en compte les darreres 72 hores) a Sabadell es van detectar 160 nous contagis la setmana anterior, mentre que fa dues setmanes es van detectar 182. No vol dir que el coronavirus s’hagi aturat. Però tenint en compte el creixement exponencial que ha tingut el virus des del seu inici, s’ha aturat aquest cop i els contagis semblen controlats. Ara per ara Sabadell és la setena ciutat catalana amb més nous contagis, i la cinquena en contagiats per la Covid des de l’inici de la pandèmia (exactament el lloc que ocupa Sabadell en el rànquing de població a Catalunya). Segons el Mapa de casos de coronavirus per municipis, que sí tenen en compte els darrers tres dies, en la darrera setmana s’han confirmat 239 casos nous en comparació als 287 casos de la setmana anterior.

No obstant, les autoritats mantenen que cal mantenir la guàrdia alta i complir les restriccions: evitar aglomeracions, portar la mascareta sempre, higiene de mans. Segueixen havent-hi contagis. Baixant a peu d’ambulatori, a través del Mapa de casos per Àrees Bàsiques de Salut, se segueixen detectant molts casos: 33 en la darrera setmana al CAP Ca n’Oriac, 21 al CAP Nord, 20 al CAP Concòrdia, 20 al CAP Centre i més de 70 a la zona sud. En aquest cas la xifra mereix un tractament especial ja que justament en aquesta zona s’ha fet el cribatge massiu durant tres dies tant a la plaça Picasso com a la plaça de Les Termes.

En termes generals de ciutat s’ha aplanat la corba. És a dir, la propagació del virus no ha crescut com ho venia fent habitualment, probablement perquè s’han detectat i tallat les cadenes de transmissió. Però segueixen havent-hi contagis, i molts, a Sabadell, especialment a les zones nord i sud.

Les hospitalitzacions pugen lleument

Pel que fa a les hospitalitzacions, que mostren la cara més greu de la pandèmia, segueixen augmentant i estan al voltant de la trentena ja que aquest dilluns hi havia 27 persones ingressades. Però no hi ha malalts crítics i fa setmanes que no es produeixen defuncions a l’hospital. Durant el cap de setmana es van detectar 15 casos a l’hospital, i una desena d’ingressos.

Foto portada: una de les carpes al sud de Sabadell, la setmana passada, a Les Termes. Autor: David B.