Foto portada: una de les vacunes de Pfizer, a Sabadell Gent Gran, el 27 de desembre de 2020. Autor: David B.

Unes 3.500 persones han rebut la vacuna del coronavirus en els primers 21 dies

  • La vacunació va ser testimonial fins el dia de Reis: només el 15 per cent del total.
  • L’arribada de més dosis, i d’una major varietat de vacunes, ha de permetre accelerar el ritme de vacunació.  

3.681 persones han rebut la vacuna del coronavirus a Sabadell durant les primeres tres setmanes de la campanya de vacunació. 21 dies correspon al període en el que cal injectar la segona dosi del vaccí de la companyia Pfizer, la que de moment és majoritària a Catalunya. Per tant, ara caldrà començar a injectar la segona dosi a aquestes persones i seguir amb la primera dosi a nous vacunats. 

La campanya de vacunació va arrencar el 27 de desembre al complex Sabadell Gent Gran, l’antic Nen Jesús de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Segons la planificació del govern català primer es vacunaria tota la població de les residències i també el seu personal. Des de l’arribada del virus SARS-CoV-2 les residències són els espais amb major mortalitat. Es preveia fer-ho abans que acabés el mes de març a totes les residències catalanes.

Els primers dies van ser complexos. Tot producte de problemes logístics, per exemple, per conservar la temperatura de la vacuna de Pfizer en les neveres adients. La primera setmana, per exemple, es va saldar amb només 300 vacunats a Sabadell. El departament de Salut va flexibilitzar els criteris i al cap de pocs dies va començar també a vacunar personal sanitari, ja sigui als hospitals o a centres d’assistència primària.

3.600 vacunats a Sabadell

Les primeres tres setmanes es salden amb 140.000 persones vacunades a Catalunya. D’aquests, 3.624 s’han vacunat a Sabadell. La majoria, el 85 per cent, s’han vacunat entre el 7 de gener i el 16 de gener. Només el 15 per cent, 543, es van vacunar en els primers dies, entre el 27 de desembre i el dia de Reis.

En aquest temps a Terrassa s’han vacunat 5.051 persones, a Badalona unes 3.700 i a l’Hospitalet unes 3.400. Al Vallès Occidental s’han vacunat 16.700 persones.

Més velocitat

La vacunació ha d’anar agafant més velocitat durant l’hivern i sobretot la primavera, especialment a partir del moment que es comencin a tenir més dosis tant de la vacuna de Pfizer com de la resta. La Unió Europea ha fet compra centralitzada i les distribueix als estats i aquests a les comunitats autònomes, responsables de la gestió. La UE ha ampliat el nombre de dosis comprades a Pfizer, i s’ha començat a distribuir la vacuna de Moderna. Les dues són molt similars (es reben dues dosis, necessiten refrigeració especial i es basen en l’RNA). En les properes setmanes, si l’Agència Europea del Medicament l’autoritza com ja ha fet el Regne Unit, es preveu aprovar la vacuna de la universitat d’Oxford, més senzilla de conservar i amb una sola dosi, de la qual Espanya en tindrà milions de dosis.

Més informació:

La vacunació accelera: 1.400 vacunats de coronavirus

300 vacunats de Covid-19 en una setmana

Marina Benavent, de 84 anys, primera vacunada: “estic molt contenta que la vacuna hagi arribat”

Com funciona la vacuna?

Foto portada: una de les vacunes de Pfizer, a Sabadell Gent Gran, el 27 de desembre de 2020. Autor: David B.