25 CPNL

25 anys de normalització lingüística a Sabadell

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a Sabadell, que abarca l’àmbit d’influència de la ciutat, ha celebrat aquest dimecres els seus primers 25 anys d’activitat. Ho ha fet amb un acte institucional i la presència de l’escriptora d’origen argentí Patrícia Gabancho.

“Salvàvem els mots de la nostra llengua; el meu poble i jo”. L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez (PSC) ha parafrasejat Foix. “Això és el que ha fet el CPNL durant aquests 25 anys”, ha afegit, concloent que “la llengua és l’ànima d’un poble”. La directora del CPNL, Ester Franquesa, també ha assistit a l’acte, celebrat al Casal Pere Quart.

Fa 25 anys ens vam trobar una llengua desballestada que no es parlava en cap estament i ara tenim una situació molt diferent gràcies a la tasca feta i tot el futur que ens queda per endavant”.

Durant l’acte l’escriptora d’origen argentí Patrícia Gabancho ha ofert un retrat de Paco Candel i ha posat en valor la seva obra més emblemàtica, Els altres catalans, que retrata els centenars de milers de persones arribades a Catalunya a mitjans del segle passat des d’altres zones d’Espanya. La Fundació Paco Candel ha col·laborat amb la commemoració, donant nom a l’acte de celebració: ‘Catalunya, un sol poble’. El CPNL considera que la llengua catalana és el principal element de cohesió de que disposa Catalunya.

Foto portada: Sánchez, durant el seu parlament. Autor: Aj.Sabadell / cedida.

6 Comentaris

  1. España no nos robaba, era Jordi Pujol

    Yo mas que normalización lingüística, la llamaría imposición lingüística.

    • Es la doctrina de la serie “raíces” ¿recuerdas al protagonista que se empeñaba en decir que él se llamaba Kunta Kinte?. Pues nada, unos cuantos latigazos hasta que comprenda que él realmente se llama Jordi.

  2. AMALIA PASTOR GARCIA

    En la meva oponió la foto de la publicació, no hauria de ser la del l’alcalde sino la Sra. Gabancho que fa fer una conferencia magnifica.
    A ningú mai li han imposat el català en canvi el castellà si.

  3. porque no dudo que el catalán ya lo tenías inscrito en tu código genético y por eso no hubo necesidad de imponértelo, verdad pastora garcía.

  4. En cuanto a la porteña GARBANCHO, sólo hay que ver como las Garbanchos han dejado Argentina, otrora el segundo país más rico del mundo, para que ahora venga aquí a decirnos cómo tenemos ser.

    • Ah, y en cuanto al Sánchez éste, sólo ha que verla la cara para saber que estamos en presencia de un descendiente de los abenderrajes de Granada, primos hermanos de los zegríes del mismo sitio.