- L’artista sabadellenca presenta l’exposició La memòria i el record a Belles Arts.
- La mostra de pintura és la guanyadora de la convocatòria 2024 de la sòcia artista destacada de l’entitat.
La seu de l’Acadèmia de Belles Arts ha acollit aquest dijous la presentació de l’exposició La memòria i el record, conjunt d’obres de l’artista i professora de l’institut Miquel Crusafont, Beni López. El president de l’entitat, Joan Llonch, va agrair al públic assistent la seva assistència, felicitant la guanyadora de la convocatòria de la sòcia artista destacada de l’entitat 2024, Beni López. Paral·lelament, també es va presentar l’exposició de pintura, gravat, escultura, fotografia i dibuix fruit del treball de 30 artistes, tots membres col·laboradors de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.
Una Beni López emocionada, rebia dijous a la sala principal de l’Acadèmia de Belles Arts el reconeixement d’amics i membres de l’entitat pel seu treball La memòria i el record, un recull inacabat d’obres que va començar durant la pandèmia i que ha sorprès per la seva capacitat artística, per una barreja de colors, de formes i de materials que s’endinsen en la ment de qui ho veu per primera vegada. Beni López explica que necessita un començament que pugui posar en marxa la seva obra. En aquest cas, va ser la pandèmia on tothom, després del confinament, volia sortir de casa. Ella va aprofitar per pintar més i veia que els quadres també volien sortir del marc. “Plàsticament, les pintures tenen dues dimensions, i volien tenir-ne tres”, afirma. La primera obra va ser un cor tallat per la meitat que després va cosir, una al·legoria a la seva mare a la qual recorda cosint, un quadre que va regalar a l’institut Miquel Crusafont on treballa. Una tècnica, la de tallar i cosir després, que repeteix en altres quadres, especialment en un anomenat Cicatriu on confessa que al principi no li va agradar, el va tallar i, en posar-ne la pintura va veure que cobrava vida. Llavors, va decidir que calia “curar-lo” i d’aquí aquest cosit tan particular que li dona també un volum característic. És, segurament, el més interessant en aquesta exposició que consta en total de vint obres.
El procés d’elaboració de l’obra de la Beni és complex, perquè utilitza materials diversos per a completar-la, com ara agulles, cordes, roba, la qual cosa fa que sobresurtin, que s’enfonsin, que s’escapin. En destaca Trena, feta amb corda de sac, extreta fil per fil que, una vegada pintada i muntada, forma aquesta trena que se surt del marc establert. També interessant Carta a Miguel Hernández, un enorme sobre que el visitant pot obrir, trobant-ne a dins un fragment de l’obra de l’escriptor valencià. Alguns elements són comuns en l’obra de la Beni, com ara el mar i la pluja, l’aigua, en general, on barreja formes i colors molt interessants. En aquest sentit, en destaquen El mar, era així? i Ressò de mar.
La Beni va anar veient que la seva feina podia integrar-se en una exposició, decidint llavors que participaria en el concurs de socis i sòcies que organitza anualment Belles Arts. No obstant això, ella continuava treballant com si hagués guanyat, perquè insisteix en el fet que el procés d’elaboració de les seves obres no és gens fàcil; algunes d’elles han trigat a estar acabades més d’un mes. Aquesta feina intensa ha tingut la seva recompensa en una Beni López feliç i cofoia de l’ajuda que ha tingut per part de l’entitat i d’amics que l’han ajudat a muntar l’exposició. Una emoció que torna quan recorda una altra que va fer al barri de Triana a Sevilla. Li agradaria fer-ne més; material en té per fer-les, però li falta temps. La seva feina com a professora s’emporta molt, però ella es troba satisfeta amb el que fa.
L’exposició La memòria i el record es podrà visitar fins al 14 de juny de dimarts a dissabte en horari de 17:30 a 20:30 a la sala I a l’Acadèmia de Belles Arts, al Passeig de Manresa, 20.