Sabadell estrena aquest mes de setembre un projecte ambiciós per posar en valor les arts visuals de la ciutat des dels anys 60 del segle passat fins a l’actualitat. Es tracta de Gris Plom, una mostra que repassa els trets més destacats de la història recent de l’art sabadellenc i que ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats i artistes locals. Es podrà gaudir a partir del dimecres 4 a les instal·lacions del Museu d’Art, l’Acadèmia de Belles Arts i la nau Estruch.
L’exposició té com a punt de partida la dècada dels 60′, una etapa d’efervescència en què van sorgir corrents de gran valor artístic a la ciutat com a contraposició a una dictadura franquista que començava a mostrar senyals d’esgotament. D’aquesta època destaquen noms com el cineasta Tomàs Pladevall o el pintor Alfons Borrell, entre molts altres.
“Gris Plom no ofereix el retrat complet de les arts visuals a Sabadell ni de la seva història, sinó una mirada, una perspectiva, un punt de mira necessàriament limitat i acotat. Però suficient com per prendre nota de la temperatura creativa de la nostra ciutat, analitzada amb els seus punts forts i també les seves dificultats”, explica Maia Creus, comissària en cap.
Per preparar la mostra, els responsables han dut a terme una seixantena d’entrevistes als protagonistes que es podran veure per primera vegada en un documental que sortirà a la llum a meitats de desembre. A més, també s’han elaborat un seguit de plafons per poder explicar els vincles de l’art amb el context polític i social de cada època.
Tal i com han descrit els ponents durant la presentació, el resultat de tot plegat ha estat una selecció d’obres que combina la producció d’autors ‘veterans’ com Benet Ferrer, Fina Miralles o Ramiro Fernàndez amb propostes d’artistes joves com el compositor Josuè Blanco o el col·lectiu de creadores DACS.
Activitats i tallers
A banda de les exposicions, el projecte compta amb un ampli programa d’activitats relacionades, disseminades per tota la ciutat, que es duran a terme durant els mesos que la mostra estarà activa. Tallers, presentacions, visites guiades, activitats familiars, música, performances i altres propostes. “Volem que el projecte no sigui el final, sinó el punt de partida per continuar treballant conjuntament amb els diferents actors culturals”, ha avançat el regidor Carles de la Rosa.
Foto de portada: un punt de l’exposició al Museu d’Art. Autor: Jordi M.
Pingback: Art internacional al Vapor Buxeda: arrenca la biennal Manifesta
Pingback: Tornen les festes de barri: què fer aquest cap de setmana a Sabadell?