El Museu d’Art ha inaugurat aquest dimecres l’exposició Les tres mirades de Ramon Noè, un homenatge a la figura polifacètica de l’artista Ramon Noé, molt conegut no només per la seva trajectòria sinó també per la seva vessant pedagògica. Tot sovint pintava pels carrers de Sabadell rodejat de curiosos o d’amants de l’art. L’exposició vol mostrar l’impacte artístic, social i educatiu de Noé a la ciutat. Està organitzada per amics, alumnes i la cooperativa CIPO, que han reinterpretat algunes de les seves obres.
L’exposició inclou obres de Noè però també creacions de CIPO i exalumnes de l’escola Massana durant un taller celebrat el passat 6 de març en que van participar artistes com Josep Madaula, Sebastià Duatis, Joan Longas o Maite Mañosa i participants de CIPO, que van dibuixar el Mercat Central, un dels paisatges favorits de Noè.
El llibre
A més de l’exposició, recentment s’ha publicat el llibre Ramon Noè. Cent mirades, una pinzellada, els beneficis del qual es destinen a CIPO. La cooperativa d’inserció laboral treballa així per la inclusió social a través de l’art.
Ramon Noè
Ramon Noè (1923 – 2007) va néixer en una família de terrissaires i va començar a dibuixar des de molt jove sota la tutela del tortosí Agustí Bages. Va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona i Saragossa, i més tard a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i a l’Escuela de Cerámica de la Moncloa a Madrid. La seva carrera professional va estar estretament lligada a l’Escola Massana de Barcelona, on va ser professor de dibuix durant dècades. A més de la seva faceta docent, Noè va destacar com a il·lustrador, col·laborant amb Ramon Violant en més de 5.000 dibuixos. Va ser també autor de murals i retaules a diverses localitats catalanes i espanyoles, i la seva obra es conserva en museus com el Museu de Terrassa, el Museu d’Art Modern de Tarragona i el Museu d’Art de Sabadell.
Foto portada: inauguració de la mostra dedicada a Ramon Noè. Autor: D.Jiménez.