Una contemporània versió del clàssic de la literatura catalana Tirant lo Blanc, amb text de Màrius Serra i dirigida per Joan Arqué ha donat el tret de sortida oficial a la tercera edició del festival Sabadell Escena, que concentra una àmplia oferta teatral en un sol cap de setmana a diversos equipaments municipals.
El festival va arrencar de forma oficiosa el passat cap de setmana amb Hamlet.01 de Sergi Belbel. Una reinterpretació, també en clau contemporània, de clàssic de William Shakespeare. Però ho ha fet de forma oficial aquest dijous al Teatre Principal amb un altre clàssic universal, però en aquest cas provinent de la literatura catalana: el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell. Això sí, en una relectura escrita per Màrius Serra i dirigida per Joan Arqué. En aquest cas, en Tirant i la Plaerdemavida apareixen en un naufragi fins a les costes del nord d’Àfrica durant el seu llarg periple per tornar a casa, a Constantinoble. L’espectacle va comptar amb una post-funció amb l’equip d’actors coordinada per l’escriptora Montse Barderi.
Un cop arrencat el Festival Sabadell Escena, que més s’hi proposa?
- La companyia vallesana Escarlata oferirà l’espectacle La Grutesca, a l’Estruch (el divendres 18, a les 18.30 i a les 21.30 hores; dissabte 19 d’octubre, a les 10.30 i a les 13 hores). Els espectadors s’han de posar uns auriculars per sentir una banda sonora que els durà a viatjar per l’univers del riure. El resultat és un destil·lat en forma de pensaments sonors i d’actes poètics que dialoguen en un “collage” que qüestiona el rol del riure i el de la llibertat en la societat.
- L’Estruch tornarà a ser l’escenari d’Ákri, de Manel Rosés (18 d’octubre, a les 20 h). Un solo de circ que situa un acròbata, una escala i una porta dalt de l’escenari, amb l’objectiu de reflexionar sobre els moments de canvi i de transformació.
- Dissabte a les 20 hores es representarà Hamlet.02, de Sergi Berbel, a l’Estruch. Protagonitzada per Enric Cambray, el públic assistirà a una reinterpretació en clau d’humor, en format de monòleg, de la tragèdia més famosa de William Shakespeare. Les entrades estan exhaurides.
- El 2024 fa 100 anys justos de la mort d’Àngel Guimerà. Per recordar fragments de la seva extensa obra, Q-Ars Teatre presenta l’espectacle Paraula de Guimerà, que compta amb les actrius Tània Banús i Anna Güell, i amb la música de Bárbara Granados. Serà el diumenge 20 d’octubre, a les 11.30 h, al Museu d’Art.
- També diumenge, a les 13 i a les 17.30 hores, el teatre Principal serà escenari de l’espectacle multidisciplinar Iaia, de la companyia Mambo Project. Iaia proposa al públic entrar al menjador de casa l’àvia per reconstruir i reviure tot allò que ella recorda. És un altaveu a la vida de les iaies, per mitjà del seu testimoni, captat gràcies a una videotrucada.
- L’últim espectacle és una comèdia que parla de relacions, d’amistat, de fílies, de dependència de la tecnologia i de falses aparences, amb l’acompanyament d’una banda sonora que repassa unes quantes cançons de pel·lícules romàntiques. L’Estruch acollirà el diumenge, a les set de la tarda, l’obra Mitja Taronja, dels sabadellencs La Canina Teatre, amb Sílvia Navarro a la direcció i interpretada per Marçal Bayona, Adrià Díaz i Júlia Santacana. Aquest espectacle ha estat triat per una comissió sorgida de la taula de teatre d’entre les propostes locals que es van rebre per formar part del festival. Les entrades estan exhaurides.
Les entrades dels espectacles i el Paquet d’Arts Escèniques es poden comprar a la taquilla del teatre Principal i al web https://sabadellcultura.koobin.cat/.
Sabadell Escena
El festival Sabadell Escena va arrencar la tardor de l’any 2022. La segona edició es va tancar vorejant el 100 per cent d’ocupació, segons fonts municipals. Gairebé 1.600 persones van seguir algunes de les representacions, un 21 per cent més que a la primera edició.
Foto portada: un moment del Tirant lo Blanc. Autor: David Jiménez.
Pingback: El cap de setmana perfecte: música, teatre, exposicions... i molts riures