El Festival elPetit celebra una nova edició repleta de novetats

La 19a edició del Festival elPetit arriba a Sabadell un any més amb noves actuacions, artistes i una programació transversal i accessible als infants de 0 a 5 anys i les seves famílies. Amb una àmplia cobertura d’espectacles pel territori espanyol, els organitzadors reivindiquen el festival com un escenari generador de cultura i art de qualitat.

Sota l’eslògan ‘El Festival elPetit, on la imaginació emprèn el vol’ aposten per una cultura contemporània, que aposti per nous llenguatges i noves expressions que es podran gaudir de l’11 al 26 de novembre a 13 espais diferents. Una proposta cultural única que aplega un ventall d’ofertes nacionals i internacionals per formar part del festival agrupant un gran nombre de joves talents.

ElPetit esdevindrà en un total de 127 funcions de companyies de set països diferents durant 16 dies de manera ininterrompuda. Dels 16 espectacles que podran gaudir els infants i famílies, es presenten tres il·lusionants estrenes absolutes. Aquesta edició del festival seguirà aprofundint en l’extensió més enllà del territori català, s’hi sumaran tres espais nous: l’Espacio Abierto, a Madrid, l’Espai 36 Centre Cultural a Mallorca i el Centre Peninteniari Quatre Camins, a la Roca. El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, es mostra molt satisfet amb què Sabadell pugui allotjar una edició més del festival.

“Un programa amb la intenció clara de la cocreació i relació dels professors amb els infants i artistes que no s’han apropat i invitem als docents a que s’interessin i s’adrecin a formar part d’aquesta aventura”, assegura la codirectora i creadora del programa Mestres que es mouen, Isabel Urpí.

L’edició d’enguany es caracteritza per comptar amb una programació d’alta qualitat, immersiva i innovadora focalitzada en l’expressió i els llenguatges contemporanis que explorin la creativitat i l’esperit crític dels més petits. Dins de les novetats que presenten, destaquen l’estrena de Textures de La Curiosa, un espectacle que convida a explorar diferents textures de l’àmbit sonor i visual, i InBalancein de Sonia Gómez. Una situació escènica que se centra en l’equilibri que parteix de la pulsió innata de les criatures per moure’s i descobrir.

Pel que fa als destacats de les propostes artístiques internacionals: Babes de Txalap.ART. Constituirà el primer espectacle de la companyia i barrejarà l’actuació, el moviment, la percussió i el cant. El festival serà testimoni de l’estrena de l’espectacle de la sueca Dalija Acin Camps de tendresa, un show de dança immersiu per a nadons i infants amb neurodiversitat o discapacitat, que explorarà un món imaginari inspirat en la tendresa, l’afecte i l’amor.

A més dels espectacles artístics, s’han programat tres tallers familiars oberts al públic general. Anem a buscar textures, Paisatges. Experiència artística’ i ‘Taller per a famílies. Unes experiències imperdibles a partir de l’expressió, la música i el moviment.

“ElPetit sempre ha tingut una vocació social i amb les dinàmiques que es fan, creen la capacitat d’emocionar. També posseeix la vessant formativa i mediació de mestres i professionals per a que transmetin l’educació artística als infantils”, explica el cap del servei de Rehabilitació de la Generalitat, Josep Vives.

Hi haurà també un reguitzell de tallers programats als centres penitenciaris. Enguany s’han convocat tres: Taller per a persones en reclusió, una activitat musical on a través de sons, paraules i gestos es crea un espai de diàleg entre els participants. Voces que anidan, un taller de cocreació artística de la companyia Baychimo Teatro del Grup de Gestió i Responsabilitat Parental del Centre Penitenciari Brians 2, una proposta que convida a apropar-se al llenguatge poètic per impulsar la creació de textos, espais sonors i peces visuals i Ingredients per a un miniconte en format llibre instantani d‘Inge Nouws, un projecte que ofereix una oportunitat a les mares internes de connectar-se amb els fills/es a través de l’art i la narració d’històries.

Festival inclusiu

ElPetit fa un pas més en l’aposta per l’accessibilitat i descentralització de la cultura a través de dues accions principals: la consolidació de l’activitat a centres penitenciaris i la programació d’espectacles exclusius per a infants amb neurodiversitat. Remarquen la importància de fer arribar el festival i els tallers als que més dificultats tenen, ja sigui que tinguin privada la seva llibertat o aquells que tinguin dificultats. “La cultura s’acosta a cadascú”.

Trobada professional

Les trobades professionals que es duran a terme es realitzaran en un espai per a la recerca, la formació, el diàleg i el networking en el marc del Festival elPetit. Dos dies complets de jornades professionals obertes a artistes i professionals del sector de la cultura, l’educació, l’acció social i la salut que inclouen visionat d’espectacles i conferències de perfils de referència en el sector…

Més informació:

Foto de portada: Taller CIA La Curiosa. Ajuntament de Sabadell