Desenes de persones han assistit aquest dijous a la inauguració de la mostra Sabadell confecciona a l’Espai Cultura, la segona entrega del cicle Sabadell es posa de moda, de la mà de la Fundació Antoni de Montpalau. Després d’una primera mostra dedicada als teixits per alta costura, en aquesta ocasió l’exposició s’endinsa en el Sabadell de les modistes i els sastres, amb especial atenció a les marques de prêt-à-porter, o moda fabricada en sèrie vinculades a la ciutat.
L’exposició homenatja el llegat de modistes i sastres, sovint anònims, i de les empreses sabadellenques de la confecció i la producció en sèrie, que no són poques. Està comissariada per Josep Casamartina, historiador de l’art, l’arquitectura i la moda i director de la Fundació Antoni de Montpalau.
Sabadell confecciona té dos àmbits. Per una banda, el dedicat a les modistes i els sastres. Per l’altra, el dedicat al prêt-à-porter. Les modistes i els sastres van ser els encarregats de seguir les tendències imposades per les cases de costura fins la generalització de la producció seriada. En molts casos modistes i sastres van quedar en l’anonimat, però van excel·lir al Sabadell tèxtil. La mostra selecciona vestits, esmòquings, fracs i altres peces per reflectir l’evolució de la moda al segle XX. S’hi dedica especial atenció a marques com Forage, Aninoto, Yerse, Kleymac, Paz Torras, Trovels, totes vinculades a Sabadell. L’exposició inclou també la vallesana Mango o Stradivarius, fundada al 1994 per la sabadellenca família Triquell, que la va vendre el 1999 al grup Inditex.
En total, hi ha un centenar de peces d’indumentària, tant femenina com masculina, des dels anys 60 del segle passat fins ara. La majoria procedeixen del fecund fons de la Fundació Antoni de Montpalau. Anuncis publicitaris, documentació empresarial, vídeos amb entrevistes, fotografies i obres d’art ajuden a completar el conjunt expositiu.
Més enllà de les mantes
A Sabadell es feia tot el procés tèxtil llaner, pel qual la ciutat va excel·lir i va ser coneguda com la Manchester de Catalunya, però també es treballava amb cotó, lli, seda i més endavant amb fibres artificials o sintètiques. Sabadell era una gran fàbrica, El principal centro lanero de España com posava a l’entrada sud durant dècades. Una ciutat industrial coneguda sobretot per la qualitat de la llana i les mantes, però amb espai per la indumentària. De fet, malgrat que la immensa majoria de les fàbriques van tancar, part de la indústria de la confecció va seguir tenint, i encara té en alguns casos, certa activitat a Sabadell, com la marca Companion Denim, System Action, Hugo Dax o el propi centre de disseny d’Artextil.
Cicle Sabadell es posa de moda
Sabadell Confecciona és la segona mostra del cicle Sabadell es posa de moda, produït per l’Ajuntament en col·laboració amb la Fundació Antoni de Montpalau i amb el suport de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, en el marc de Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024.
El cicle està format per Sabadell teixeix, ja celebrada i dedicada als teixits fabricats a Sabadell que es van destinar a l’alta costura i a marques com Balenciaga o Armani. La segona és l’actual Sabadell confecciona. La tercera i futura serà Sabadell crea, que es presentarà per primavera al Museu d’Art. La finalitat del cicle és emfatitzar la importància, sovint desatesa, de la indumentària en el sector tèxtil sabadellenc, i també a la pràctica ser una mena de preludi al que pot significar el projecte municipal del Museu de Sabadell, a l’antic Museu del Gas, en que la Fundació Antoni de Montpalau, plenament sabadellenca, hi té molt a dir.
Pingback: 7 propostes molt variades per gaudir d'un gran cap de setmana cultural