Carmen - Autor: David B.

‘La Bohème’, ‘Tosca’, ‘Nabucco’ i ‘Carmen’, a la nova temporada d’òpera

La temporada 2024-2025 d’Òpera a Catalunya arrencarà el pròxim 16 d’octubre amb una nova producció de La Bohème de Giacomo Puccini. Durant la primera part del cicle també es podrà veure Tosca el mes de novembre, del mateix autor, amb motiu de la commemoració del centenari de la seva mort. A partir del febrer arribarà Nabucco, de Giuseppe Verdi i a l’abril una nova producció de Carmen, de Georges Bizet. En total es faran 51 funcions en 13 ciutats diferents, amb una voluntat “clara” d’apostar per la “descentralització”. D’altra banda, la nova temporada estarà marcada pel relleu en la direcció artística que després de 42 anys liderada per Mirna Lacambra passarà a mans de Jordi Torrents a partir del gener del 2025.

La nova temporada comptarà amb més d’una cinquantena de funcions que passaran per 13 ciutats catalanes, sempre sortint de Sabadell: Barcelona, Cornellà de Llobregat, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Vic i Viladecans. Segons ha explicat el director general de la Fundació Òpera a Catalunya, Oscar Lanuza, el cicle d’enguany es “recentra” en el país per poder “apropar l’òpera” a tota la ciutadania.

Segons Lanuza, la temporada anterior va culminar amb la participació com a companyia convidada en el Festival d’Òpera de Saaremaa i la programació de Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024. Tal com ha recordat, va suposar el major repte fins ara abordat per la companyia. Com és habitual, la Fundació va comptar amb els seus cossos estables per a l’ocasió: l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell.

Quatre títols de pes

La programació d’enguany inclou quatre propostes operístiques dins la seva oferta d’abonament. La primera part del cicle, dins l’any 2024, continua estant dedicada a Puccini en commemoració del centenari de la seva mort. Després d’haver presentat Manon Lescaut i Turandot –òperes incloses en la temporada 2023-24–, arriben dues òperes més del compositor de Lucca per tancar aquesta efemèride: La bohème (octubre-novembre 2024) i Tosca (novembre-desembre 2024). La temporada es completarà, ja el 2025, amb dos grans clàssics del gènere: Nabucco de Verdi (febrer-març 2025) i Carmen de Bizet (abril-maig 2025).

Lanuza ha insistit que un dels objectius del cicle passa per “apostar” pel talent nacional i, en aquest sentit, la propera temporada incorpora veus com les de Berna Perles, Antoni Lliteres, Carmen Solís, Enrique Ferrer, Luis Cansino, Manuel Mas, Maribel Ortega, Tina Gorina o Vicenç Esteve, entre d’altres. En la direcció d’orquestra Daniel Gil de Tejada, Sergi Roca Bru i Andrés Salado assumeixen els quatre títols de la temporada estable, mentre que Pau Monterde, Carles Ortiz i Rita Cosentino en lideren la direcció d’escena.

A més, la Fundació Òpera a Catalunya presenta dues noves produccions: La bohème de Puccini a càrrec de Pau Monterde i Carmen de Bizet de la mà de Rita Cosentino, directora d’escena que va debutar la temporada passada amb Doña Francisquita de Vives. Acompanyaran els solistes el Cor d’Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Relleu en la direcció artística

Aquesta serà una temporada marcada pel relleu en la Direcció Artística que, després de 42 anys liderada per la soprano sabadellenca Mirna Lacambra, passarà a mans de Jordi Torrents a partir del gener de 2025. En els darrers mesos, Torrents ja ha començat a treballar amb la Fundació Òpera a Catalunya, elaborant conjuntament amb la direcció artística actual els continguts de les produccions que es representaran la tardor de 2024.

A partir del gener de 2025, es responsabilitzarà de totes les produccions que conformaran la temporada, iniciant així una nova etapa encapçalada per una persona molt vinculada al projecte i gran coneixedor del món de la lírica. En la presentació d’aquest dijous, Torrents ha deixat clar que vol trobar “un equilibri” entre propostes noves, i d’altres de molt conegudes. També ha subratllat que treballarà per acostar l’òpera a “nous públics”, sobretot els més joves.

De fet, l’interès per aquest gènere ha mostrat un creixement exponencial els darrers anys. El nombre d’espectadors d’Òpera a Catalunya va ser de 22.412 la temporada 2021-22, 31.890 la 2022-23 i de 47.673 la 2023-24.

Foto portada: representació de ‘Carmen’ de Bizet, a La Faràndula, fa uns anys. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats