Tarda de gran nivell literari a la seu del Gremi de Fabricants. En el marc de la programació cultural de Sant Jordi, l’emblemàtic edifici del centre de Sabadell ha acollit la presentació de dues obres guardonades. Per una banda, el divulgador David Bueno ha mostrat els vincles de les arts i la neurociència de la mà del seu assaig L’art de ser humans, Premi Josep Pla 2025. Per l’altra, l’actiu i dramaturga Estel Solé ha compartit reflexions sobre la seva novel·la, Aquest tros de vida, reconeguda amb el Premi Ramon Llull 2025.
En una jornada plujosa a la capital vallesana, el tàndem format per Bueno i Solé ha aconseguit atraure una vuitantena llarga de lectors desitjosos de conèixer els detalls de les seves darreres publicacions. Dos llibres que, tot i que poden semblar ben diferents en la forma i l’estil, han descobert que tenen un rerefons comú: la complexitat de la condició humana.
L’art per entendre la vida… i per qüestionar-se-la
A través de L’art de ser humans, consolidat a tots els rànquings com un dels llibres més venuts en llengua catalana, el biòleg barceloní desgrana com les arts esdevenen un motor fonamental per al creixement cognitiu, emocional i social de les persones. D’aquesta manera, exposa amb exemples com el cervell és capaç de processar, interpretar i enriquir-se mitjançant l’art.
“Totes les arts ens fan humans. No podem prescindir d’elles. Hem creat una societat aparentment tan utilitarista que tot allò que no generi un benefici econòmic sembla que no serveix. I això és el que ens està empobrint individual i socialment”, ha assenyalat Bueno.
En la mateixa línia, Solé narra a Aquest tros de vida la història de la Lena, una científica amb una retribució precària que pateix per conciliar la seva vida professional amb la familiar. En un moment donat, la protagonista emprèn un viatge inesperat que la portarà fins a Occitània i farà que es replantegi aspectes fonamentals de la seva vida. “Quin preu paguem per ser lliures?”, es qüestiona l’autora.
“El personatge de la novel·la lluita per les seves ambicions perquè creu que la seva llibertat també passa per aquí, per no encadenar-se a ser un àngel de la llar, a ser allò que la societat d’alguna manera li ha imposat. Però quin preu paga per fer-ho? La culpa”, ha avançat Solé.
L’acte, conduït per la sabadellenca Montse Barderi, ha finalitzat sobre les vuit del vespre amb un breu torn de preguntes en el qual els assistents han pogut compartir les seves idees i conversar amb els ponents. El programa de Sant Jordi continuarà aquest dimarts a les 19 hores amb una sessió especial dedicada al 8-M. Hi participaran Gisela Pou, Francesca Rodríguez i Ricard Ruiz Garzón.
Foto de portada: David Bueno, Montse Barderi i Estel Solé, aquest dilluns. Autor: Jordi M.