La Fira de Sabadell s’ha omplert aquest dissabte d’autors independents amb la primera edició de la fira Va de Libros, organitzada per l’associació Entre Libros y Letras amb la col·laboració de Your Stories’ Market. Lluny dels focus de les grans editorials, l’esdeveniment ha permès descobrir centenars d’escriptors emergents que volen obrir-se un camí en el món de la literatura a través de l’autopublicació. Parlem d’aquest fenomen amb cinc dels protagonistes.
En un dels passadissos de la fira ens trobem amb la torellana Ester Ribas, coneguda a xarxes com Viking Maiden. Ens sorprèn repartint punts de llibre disfressada de donzella. “Soc autopublicada i aquest tipus de fires em serveixen per donar-me a conèixer, parlar directament amb els lectors i contactar amb gent com bookstagramers o associacions que et poden fer bones recomanacions”, comenta.
Com molts dels expositors presents a la fira, la majoria dels seus clients arriben a ella a través dels seus perfils de xarxes socials, on promociona la seva trilogia Los Protectores de Asgard, basada en la mitologia nòrdica. “Volem trencar amb el mite que els adults només han de llegir novel·la romàntica, de ciència ficció o històrica, hem de treure tots la nostra part friki”, reivindica.
En la mateixa línia, Noel Rodríguez, de L’Hospitalet, presenta els seus còmics autoeditats. “Vam començar a publicar tires còmiques per internet i vaig veure que era un producte que estava molt bé”, explica. A Sabadell porta, entre altres obres, La Mort Novata, una saga amb tocs d’humor que pretén distribuir pròximament per les botigues especialitzades de la ciutat. “Vaig decidir sortir en paper perquè soc un enamorat del còmic”, confessa.
D’igual manera que la seva companya, Rodríguez explica que l’experiència a les fires és molt positiva: “T’omple d’energia quan ve gent per segona vegada a la teva parada i se t’emporta un segon exemplar… El millor és quan ve algú pel matí, et compra un còmic, i per la tarda torna per comprar-te un altre. És emocionant”.
Opcions per a tots els públics
Tot i que la literatura adulta ocupa bona part de la fira, entre els expositors trobem també opcions per als més petits. Un dels exemples és la barcelonina Laura Busom, que ha publicat diferents llibres amb l’editorial Platero i amb Amazon. “Pots apropar-te més a la gent i explicar en profunditat com són els llibres. Acostumen a venir algunes famílies amb nens i és una venta molt més directa que per internet”, diu.
Al seu costat es troba l’escriptora Sandra Perales, que presenta la trilogia Crónicas de Naktum adreçada al públic juvenil. “Vaig estar amb editorials, no era lo meu i al final vaig decidir anar per lliure”, comenta. A banda de les publicacions de fantasia, compta amb diferents novel·les romàntiques, un gènere que “té una audiència molt més amplia”. “Personalment, em fa una mica de vergonya venir perquè sóc més de xarxes, però és una oportunitat d’arribar a més gent i connectar amb els lectors, fins i tot aquells que no et compren”, comenta.
Un aparador per a il·lustradors
Entre els 400 inscrits també hi ha un bon grapat d’il·lustradors que venen els seus dissenys i poden teixir una bona xarxa de contactes més enllà de les pantalles. “Quan he anat a altres fires ha estat molt útil, perquè coneixes gent i termines fent col·laboracions amb autors independents que veuen el teu treball en directe”, explica Leila Mac Donagh, Leilov Illustrations a xarxes.
Tot i que la seva principal via de difusió és Instagram, Mac Donagh posa en valor el fet de poder participar en aquest tipus de convencions. “Jo ho gaudeixo moltíssim, poder estar en contacte amb altres il·lustradors i escriptors la veritat és que és una experiència enriquidora”, conclou.
Més informació: