La fira ‘Va de Libros’ es consagra com un punt de trobada per als amants de la literatura

La segona edició de la fira ‘Va de Libros’ ha tornat a demostrar que hi ha molt potencial literari més enllà de les grans editorials. L’esdeveniment, impulsat per l’associació ‘Entre Libros y Letras’, ha tingut lloc aquest dissabte a la Fira de Sabadell i ha aplegat més de 400 expositors entre escriptors independents, il·lustradors i artesans. “La valoració ha estat molt positiva, hi ha hagut moltíssima afluència de públic”, explica Chelo Tello, una de les organitzadores.

A banda de les paradetes dels autors, que han vingut des de diferents punts del país per mostrar les seves obres, la jornada ha permès gaudir de diverses activitats adreçades a la comunitat lectora. Des de tallers de cal·ligrafia fins a xerrades sobre literatura LGTBI o conferències sobre l’impacte de l’audiollibre en el sector. “També hem tingut una trobada de bookstagramers on han donat la seva opinió sobre els gèneres i les novetats dins de l’autopublicació”, comenta Tello.

Què en diuen els autors?

Una de les escriptores que s’ha estrenat en aquesta segona edició ha estat la periodista Ana Basanta, qui ha portat a la fira els seus llibres de ficció i de no ficció. A les seves obres, tracta temes com la realitat social a l’Espanya de la postguerra o els camps de refugiats al Líban, entre d’altres. “Crec que la fira és una oportunitat per donar-nos a conèixer i sobretot interlocutar amb el públic. Personalment, és interessant per veure quins temes interessen més als lectors i quins no. És un aprenentatge mutu”, declara.

Des d’Igualada ha vingut la Gemma Berneda, qui debuta amb la novel·la romàntica Si no lo pruebas, nunca lo sabrás. “És la meva primera vegada en una fira i estic molt contenta per l’experiència, segur que hi torno”, assegura. En la mateixa línia, la vilanovina Anna Aiza exposa que “aquests esdeveniments són molt especials perquè pots tenir un contacte directe amb els lectors i també interactuar amb companys que et poden ajudar en un futur, com ara maquetadors, correctors o il·lustradors”. En el seu cas, presenta dues novel·les romàntiques ambientades en l’Anglaterra de finals del segle XVIII: Downton i Lealtad.

Va de Libros
Ambient a la fira Va de Libros, aquesta tarda. Autor: Jordi M.

Un dels trets característics de la convenció és que la gran majoria dels participants són autopublicats. Tal i com descriu Ángel Fernández, plataformes com Amazon han permès que molts amants de la literatura puguin llançar els seus llibres sense la necessitat de tenir un grup editorial al darrere. “El que més he fet són novel·les negres. En algunes ressenyes se’m compara amb l’estil de Carmen Mola. Les darreres s’han venut bastant i tracten sobre casos que investiga una parella de la Guàrdia Civil… Tenen un toc d’humor i molts girs inesperats”, avança.

Si bé la narrativa adulta és la gran predominant de l’esdeveniment, a la fira també hi ha espai per a altres gèneres com el còmic, el conte infantil o la poesia. Un dels exemples d’aquesta diversitat és l’estand del rubinenc Daniel Martín, qui mostra orgullós els seus poemaris Ama i Cielo y Guerra. “L’experiència està sent molt positiva. Per xarxes socials el tracte amb els lectors és molt impersonal i aquí pots conèixer molta gent nova”, diu.

Tot i que hi participen autors de tot arreu, cal destacar que bona part dels inscrits són sabadellencs que aprofiten l’ocasió per exposar les seves obres a la ciutat. Carme Falguera és una d’elles. “Escric novel·la contemporània, emocional. Justament n’he publicat ara una que m’ha arribat fa uns dies. I a més a més estic col·laborant en el Fòrum Creatiu de Sabadell, que també acabem de treure un llibre que es diu Històries (in)creïbles i que estem presentant. Estic molt ocupada (riu)”.

Foto de portada: la fira Va de Libros, aquest matí. Autor: Jordi M.

Els comentaris estan tancats