Foto portada: la presentació del catàleg al Museu d'Art, el passat dijous. Autor: @davidgonzalez_arxiver / Instagram.

L’exposició ‘Objectiu Sabadell’ ja té catàleg

Objectiu Sabadell és una exposició que des del passat setembre, i fins el 25 de febrer del 2024, té lloc al Museu d’Art tot i que el Museu d’Història acull també una petita part de la mostra, la que es centra en el món del tèxtil. Comissariada per David González Ruiz, membre de l’Arxiu Històric -autor també de Sabadell desaparegut, un èxit de vendes local en el seu moment-, la mostra és doncs un teixit de complicitat entre les tres entitats, i el resultat de la col·laboració entre entitats públiques, privades, i ciutadans particulars que han cedit materials perquè tothom pugui gaudir-los.

Aquest dijous 14 de desembre a les 19h ha tingut lloc la presentació del catàleg, editat per Efadós, a la seu del mateix Museu d’Art, amb un col·loqui entre Gonzàlez, la historiadora de la fotografia María de los Santos García Felguera, autora del pròleg, i l’historiador sabadellenc Josep Lluís Martín Berbois – recentment convidat també a una de les taules de la Setmana del Llibre SBD com a autor de L’enciclopèdia catalana, una obra de país-, a més de la presència del regidor de Cultura, Carles de la Rosa. La sala prevista a la Casa Turull per acollir l’acte ha quedat petita per encabir tot el públic assistent, entre ells descendents d’alguns d’aquells fotògrafs protagonistes del llibre. Al torn de preguntes han sorgit debats tan interessants com el de la digitalització de materials i el futur dels arxius en l’era digital. 

Assistents a la inauguració de la mostra 'Objectiu Sabadell'. Autor: J.d.A.
Assistents a la inauguració de la mostra ‘Objectiu Sabadell’. Autor: J.d.A.

El catàleg recull una àmplia selecció de les peces exposades, organitzades per temàtiques i temps. Des de la primera fotografia registrada, o almenys conservada, a la ciutat, l’any 1864, fins l’esclat de la guerra civil al 1936. No només es dona rellevància als objectes, edificis, paisatges o persones fotografiats sinó sobretot als qui estaven rere la càmera: professionals, amateurs, retratistes, paisatgistes, establerts a la ciutat – destaquen sabadellencs com Joan Vilatobà, Albert Rifà i Francesc Casañas entre d’altres -o itinerants, alguns d’estrangers, i moltes dones, que tenen el seu espai propi a l’exposició – Anita Figueras, Mercè Massagué o Maria Codina, per exemple-, de les quals la presència ha estat sovint oblidada. No en va Sabadell fou una de les ciutats de l’estat espanyol on la fotografia fou més popular, havent-hi multitud de cursets, concursos i  activitats variades ja des de les primeries del 1900. No falta tampoc un espai dedicat al boom, a la primera dècada del segle XX, de les targetes postals, que comptaven amb sèries dedicades a Sabadell.

Assistents a la inauguració de la mostra 'Objectiu Sabadell'. Autor: J.d.A.
Assistents a la inauguració de la mostra ‘Objectiu Sabadell’. Autor: J.d.A.

Aquest catàleg és doncs una excel·lent manera de conservar compilades reproduccions de moltes de les imatges de la mostra, amb profuses explicacions i detalls, i resulta un regal de nadal ideal pels afeccionats a aquesta matèria. Es pot trobar a la majoria de les llibreries de la ciutat. 

Més informació:

Foto portada: la presentació del catàleg al Museu d’Art, el passat dijous. Autor: @davidgonzalez_arxiver / Instagram.

Comments are closed.