L’escriptor Roc Casagran ha guanyat aquest dimarts el 65è Premi Sant Jordi de novel·la amb l’obra Somiàvem una illa, una exploració amb sensibilitat de les connexions humanes, familiars i filials. El guardó s’ha entregat en el marc de la 74a Nit de Santa Llúcia – Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, que s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
Roc Casagran ha guanyat un dels premis més destacats de les lletres catalanes dotat amb 60.000 euros directes per a l’autor amb Somiàvem una illa, un crit d’auxili d’un personatge després de patir un sotrac. En aquesta edició s’han presentat al premi 38 originals.
L’obra guanyadora parla de la Carla, que després d’un fort sotrac necessita tornar a endreçar la seva vida, reconnectar amb el que és important de debò i curar-se les ferides. Per aconseguir-ho, haurà de viatjar molt endins de si mateixa, i molt enfora, també, a un munt d’illes que l’ajudaran a veure la vida des d’una altra òptica. Haurà de pujar dos fills encara petits, ser una bona parella per a l’Òscar, i una bona amiga per a la Nora.
La protagonista voldrà agafar perspectiva i escriu una carta des del fons del cor que l’ajudi a entendre com ha arribat al punt on és i què vol a partir d’ara. El treball presenta un doble relat, per una banda hi ha la història de diverses illes i la de la protagonista que intenta trobar el seu lloc al món.
El jurat del premi format per Sebastià Alzamora, Maria Dasca, Manuel Forcano, Mara Faye Lethem, Marcel Mauri, Mercè Sarrias i Carme Vidal Huguet ha constatat que amb un discurs “confessional”, la novel·la fa “un repàs a un recorregut vital i, especialment, als abismes i les il·luminacions d’aquesta trajectòria”. Han constatat que es presenta, doncs, una exploració amb sensibilitat de les connexions humanes, familiars i filials.
“Una novel·la que reflexiona sobre la capacitat d’apreciar allò proper amb una bona arquitectura argumental”, han argumentat.
Casagran, que a banda d’haver escrit diversitat de poemes és col·laborador en diversos mitjans de comunicació del país, ha explicat en una roda de premsa que la novel·la contemporània explora qüestions som la pèrdua de la identitat dels territoris, la criança dels fills, la relació amb la parella o com es cuiden les amistats, entre d’altres qüestions socials actuals. Tot plegat es formula a través d’una estructura amb salts temporals i la presència d’illes que apareixen i desapareixen.
L’autor que torna a escriure una novel·la des de 2016, ha indicat que el treball ofereix diferents nivells de lectura i que es podran fixar tant en la història com en la forma literària. Casagran s’ha mostrat molt satisfet per haver guanyat el Premi Sant Jordi de novel·la i ha reconegut que “li va molt gros”. Docent de professió, ha assegurat que la seva intenció és combinar la docència amb l’escriptura.
Foto portada: Roc Casagran, després de rebre el Premi Sant Joan. Autor: ACN.
Pingback: El sabadellenc Joan Berlanga, premi Josep Maria Folch i Torres de novel·la
Pingback: Francesca Rodríguez guanya el Premi Ciutat de València amb 'El diari de Minerva Siuro'