- El Quartet Mèlt celebra amb alegria el seu pas per Sabadell
- La presidenta de JJMM agraeix el suport del públic i el convoca per a una nova temporada
Quatre veus a cappella, quatre joves, dos nois i dues noies, anomenats Mèlt. Ja havien actuat a Sabadell alguna vegada, però aquesta ho feia de la mà de Joventuts Musicals, dins la programació del XXIV Festival Internacional de Música. Amb un repertori variat i ben triat, ple de picades d’ullet a viure la vida, malgrat els moments tristos, han transmès alegria, bona música i bones vibracions amb unes magnífiques veus que els consoliden dins el panorama artístic.
L’escenari del pati del Casal Pere Quart té màgia. I no tan sols per la buguenvíl·lia present al fons de l’escenari, gairebé idèntica a la dels Jardinets. La calor havia estat present durant tot el dia a la ciutat i a les vuit del vespre encara hi era present. No obstant això, el sol s’acomiadava del pati interior del Casal Pere Quart i tot feia preveure que s’estaria una mica més fresquet. En qüestió de segons el públic s’oblida d’aquest fet perquè estan a punt de sortir a l’escenari els integrants del quartet Mèlt, la Carolina Alabau, l’Ariadna Olivé, l’Eloi Fort, i el sabadellenc Oriol Quintana. Abans, però, la presidenta de Joventut Musicals, la Joana Soler, té unes paraules d’agraïment per a la gent que ha recolzat aquest programa ple de gent de casa nostra, un programa que ha contribuït a la capitalitat de la cultura catalana, incidint en el fet que aquí, a Sabadell, tenim artistes de bon nivell dels quals ens en podem sentir orgullosos. La Joana també ha desitjat un molt bon estiu a tothom, convidant-los a retrobar-se en una nova temporada que començarà a l’octubre.
L’actuació del Quartet Mèlt no podia ser més adient per a un cicle de concerts que ha estat genial. Els quatre joves han desbordat alegria amb temes i estils variats, en llatí, en francès, en català i en castellà, començant per una nadala, Gaudete, Christus est natus, amb arranjament de l’Oriol Quintana. Ell mateix ha estat l’encarregat de fer la presentació de la formació coral, agraint la presència de tanta gent i recordant als presents que la vida és plena de motius per celebrar les petites coses que van succeint a l’ésser humà.
De fet, ells han volgut compartimentar el concert en blocs diferents, des del naixement d’una persona, fins a les diferents etapes de la vida, així com el reconeixement de les festes i de la cultura, en un programa que han anat canviant sobre la marxa. Així doncs, han interpretat algunes que no eren en el programa, i això li ha donat més espectacularitat al concert. Una d’elles ha estat When You Wish Upon a Star, escrita el 1940 per a la pel·lícula de Disney Pinotxo i que s’ha convertit en l’obertura de totes les d’aquesta companyia cinematogràfica. Aquí ja s’ha pogut comprovar la qualitat de les veus del Quartet Mèlt, que ha sabut divertir-se damunt l’escenari i transmetre-ho als presents, primer amb Bon menú, del compositor alemany Karl F. Zöllner, i després amb el conegudíssim Tourdion, amb quatre gerres a la mà i molt bona simbiosi de les veus. Molt divertida també Toc de castells, inclosa en el seu últim àlbum Celebrem i on riuen d’aquesta tradició catalana: Mare de Déu Senyor, qui s’ha inventat aquesta tradició?
Ai, quin fàstic, tots porten els peus negres, les espatlles s’embrutaran! I els pantalons blancs… Mare de Déu, com som els catalans! La lletra, composta per l’Eloi Fort ha aixecat forts aplaudiments del públic.
Els assistents han gaudit també de moments místics i espirituals, amb el tema This marriage, un magnífic i bellíssim poema d’amor escrit per Eric Whitacre basat en un text del poeta persa del segle XIII, Mevlana Jalal ad-Din Muhammad Rumi. Igualment elegant i fina La muerte del ángel, de l’argentí Ástor Piazzola, compositor, bandoneonista, director d’orquestra i arranjador, considerat un dels músics més importants del segle XX i un dels més grans referents del tango a escala mundial. Un compositor que ja és triat per moltes orquestres i que els sabadellencs coneixem gràcies a la Simfònica del Vallès. En ser un tema sense lletra, els components del Quartet Mèlt han imitat les veus dels instruments. Sense oblidar un dels himnes espirituals per excel·lència, potser un dels més interpretats per corals de gòspel, Down To The River To Pray i que ha sonat espectacular. Igualment belles i plenes de simbolisme, la sardana l’Oreneta de Queralt, de Manuel Oltra, i l’adaptació del poema de Pere Quart Corrandes d’exili. I una nana també original i delicada, Duerme negrito, amb una lletra un pèl terrorífica: Y si el negro no se duerme, viene el diablo blanco y zas, le come la patita.
El concert ha acabat amb la rumba de Peret Gitana encisera i la magnífica interpretació a quatre veus del tema de Jaume Sisa Qualsevol nit pot sortir el sol, amb arranjament de l’Eloi fort. Ell mateix i els altres tres membres del grup han volgut agrair a tothom la seva implicació, a Joventuts Musicals per haver-los cridat, al públic de Sabadell, a l’equip tècnic, animant als presents a penjar vídeos a les xarxes socials i a contribuir a fer-los publicitat.
El Quartet Mèlt ha estat un gran colofó a un festival que ha tingut com a artistes a músics de la categoria de Juan Manuel Cañizares o Marco Mezquida; a formacions sabadellenques de reconegut prestigi com la Coral de Belles Arts, l’Orquestra d’Acordions o la Cobla Mediterrània i a la poesia i a la música simfònica amb el Poetic Trio i l’Orquestra Simfònica Segle XXI respectivament. La Joana Soler ja té al cap una nova temporada de música; els melòmans sabadellencs també l’esperen.
Foto de portada: el quartet Mèlt, en acció. Autor: David Jiménez.