trio fortuny

Trio Fortuny: “El fil conductor del concert són clarament els ambients misteriosos i nocturns”

Des del seu debut el juliol del 2016 al Parc Güell, el Trio Fortuny format pel violinista Joel Bardolet, el violoncel·lista Pau Codina i el pianista Marc Heredia s’ha guanyat un lloc de prestigi en el panorama musical de casa nostra durant els últims anys, i també en diferents festivals internacionals.

Tots tres són músics que des de la seva joventut van despuntar individualment i que, a més, han coincidit en diverses etapes formatives. Conversem amb ells en ocasió del concert que oferiran divendres 14 dins els cicle de les Joventuts Musicals de Sabadell.

Quin és el fil conductor del concert de divendres?
El fil conductor del programa són clarament els ambients misteriosos i nocturns que tenen en comú el contingut programàtic de totes les obres. Música subtil i descriptiva, a través de la qual fem un viatge per una àmplia paleta d’ambients, escenes i emocions. D’una banda, tocarem el Trio núm. 5 en Re major Opus 70 número 1 “Fantasma” de Beethoven; el tres nocturns del reusenc i company de generació Joan Magrané i el Trio “Phantasmagoria”, del compositor danès Bent Sorensen que ha experimentat sovint en el camp de la microtonalitat. A més, explorarem compositors poc programats com Ernest Bloch interpretant els seus “Tres nocturns” per a trio amb piano, de Josef Suk tocarem la seva Elegia Opus 23 i reivindicarem algunes de les grans creadores de finals del segle XIX i principis del XX com és el cas de Mel Bonis.

Part d’aquest repertori és el que integrarà el vostre tercer enregistrament, Night and shadows, que sortirà la primavera de l’any vinent. 
Sí. És un projecte que ja tenim molt ben definit i que enregistrarem d’aquí a poc temps.

Precisament d’ella interpretareu Soir et Matin al Teatre Principal. Com descriuríeu aquesta música?
Aquestes dues peces de l’autora francesa són una joia, aconsegueixen crear una atmosfera molt descriptiva, són plenes de bellesa i de subtilesa i, a més a més, evidencien un veritable domini compositiu en relació a la forma, les transicions i les harmonies. Són dues obres precioses, molt i molt rodones… Una gran troballa per a nosaltres que intentem incloure, sempre que és possible, en els nostres programes de concert.

Un altre dels compositors que interpretareu, en aquest cas, només en Pau Codina, és del reusenc Joan Magrané, actual president de Joventuts Musicals de Catalunya i un dels compositors amb més ressò a Catalunya l’últim lustre. Quins trets musicals presenta la seva Tombeau per a violoncel sol?
Tombeau és una obra que s’inspira en la música per a viola de gamba del període barroc, sobretot del barroc francès. Hi ha un caràcter general de lament que s’expressa a través de les quatre seccions, ben contrastades, de l’obra. El llenguatge que utilitza en Joan (Magrané) combina una paleta de colors molt transparents i fràgils amb un lirisme i una expressivitat molt clares i també molt punyents. És una obra realment màgica, original i personal.

Per cert, perquè vau triar el nom de Trio Fortuny?
El nom sorgeix com a homenatge a l’artista reusenc Marià Fortuny. Ens agrada la seva obra, els gravats, els esbossos… I també ens sentim d’alguna manera connectats amb la seva manera de viatjar i integrar les experiències viscudes en els seus viatges en el seu art. De fet, a tots tres ens agrada molt parlar de les nostres experiències musicals quan ens trobem i és bonic compartir-les i deixar que d’alguna manera es filtrin, impregnin la nostra música.

Text: Albert Ferrer Flamarich. Foto: Martí E. Berenguer.

Els comentaris estan tancats