Unes 170 persones han omplert la sala 6 dels cines Imperial aquest dimarts al vespre a l’estrena del documental Els residus del Mercuri, de Clàudia Mas i Mar Milà i amb direcció fotogràfica d’Àlex Verdejo. El muntatge, d’una hora i escaig de duració, aprofundeix en l’esclat del cas Mercuri i especialment en el conflicte entre el govern quatripartit i l’empresa de residus i neteja viària.
Es tracta del “primer documental” que se centra en el cas Mercuri, segons va destacar Mas a la presentació, qui va recordar que “el cas està actiu i falten els dos principals judicis”. Mas ha lamentat que “hi ha veus que no hi apareixen malgrat que hem contactat un cop i un altre però si no han sortit és perquè ells ho han decidit”. Es referia a membres del PSC i també de la direcció de l’empresa SMATSA. El documental sí compta amb els testimonis de periodistes, els exalcaldes Juli Fernàndez i Maties Serracant i regidors com Adrián Hernández (Cs) i exregidors com Carles Rossinyol o Joan Berlanga, advocats, membres de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, de l’Oficina Antifrau o de la Sindicatura de Comptes. “Volem fer memòria d’un cas que ha passat a Sabadell però tenint en compte que la corrupció és extrapolable a altres municipis”, ha apuntat Milà.
Els residus del Mercuri es divideix en dues parts. En primer lloc, un repàs a l’evolució del terratrèmol Mercuri, amb algunes imatges inèdites. “Mercuri és una inciclopèdia de la corrupció”, apunta l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso, per la gran quantitat de delictes del Codi Penal que tenen els acusats (suborn, malversació, tràfic d’influències, delicte electoral, omissió del deure de perseguir el delicte, estafa, entre altres). Les imatges comencen amb l’arribada de Bustos a l’alcaldia l’any 1993 i acaben amb Bustos entrant a la presó al gener de 2022 per una peça separada del cas. I reconeix l’estat actual de la peça principal, amb una certa impotència a la investigació: “se sap que empresaris van pagar suborns però no qui es va embutxacar els diners”, apunta la periodista Sara González.

La segona part se centra en l’empresa SMATSA, partint de la peça judicialitzada al Mercuri (l’adjudicació), que està dins del cas Mercuri, i vinculada també a l’Operació Pokemon de Galícia. I amb especial atenció a la crisi per la prestació del servei entre l’empresa i el govern quatripartit per l’intent d’anul·lar el contracte primer i després per la fiscalització que va protagonitzar la segona part del mandat 2015-2019 i va desembocar amb la posada en marxa d’un canvi en el sistema de facturació (la Instrucció Tècnica de Facturació, ara congelada), un Expedient de Regulació d’Ocupació i una vaga que es va desactivar in extremis l’any 2018. El documental alterna realitat i ficció, amb els actors Pep Planas (Ventdelplà) i Laia Artigas (Estiu 1993), caracteritzant un escombriaire i la seva filla en alguns passatges.
El muntatge ha vist la llum a través d’una campanya de micromecenatatge, que va permetre’n la producció. Es demanaven 6.000 euros i se’n van rebre més de 7.000 euros. Ara el documental té tancats sis passis més en els propers mesos, es presentarà a festival de documental i s’està negociant la seva emissió en un canal de televisió.
FES-TE SUBSCRIPTOR!
Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.
Foto portada: Verdejo, Milà i Mas, després de la projecció. Autor: Roger Benet.