PUBLICITAT
PUBLICITAT
Els editors de la Viquipèdia tenen una cita el proper cap de setmana a Sabadell, on celebraran la seva trobada anual, la dissetena, aprofitant la Capital de la Cultura Catalana 2024. L’entitat de viquipedistes Amical Wikimedia hi debatrà el seu full de ruta fins l’any 2030, amb l’auge dels discursos d’odi, les fake news i la incertesa sobre la intel·ligència artificial entre els reptes per un projecte comunitari basat en el coneixement lliure i gratuït.
La Wikipedia s’ha convertit en un dels punts de trobada culturals del segle XXI. Un símbol positiu de la globalització que “no crea coneixement però sí que l’aglutina”, en paraules de la presidenta d’Amical Wikimedia, Núria Ribas. Una enciclopèdia adaptada als usos i costums digitals, amb versions en 352 llengües diferents que s’ha convertit en punt de consulta continu per a milers de persones, des d’estudiants fins a investigadors.
La viquipèdia en català
La versió catalana no és una més: va ser la tercera en crear-se, només darrera de la versió anglesa i l’alemanya, i la primera en tenir un contingut al marge de l’anglès, la paraula ‘àbac’, creada el 17 de març de l’any 2021. No només això: conté més de 750.000 articles, sent la 20ª llengua en nombre de continguts al món. És l’única web en català entre les més vistes a Espanya. En concret, és la cinquena pàgina més vista a Espanya. I més enllà del tamany, la Viquipèdia en català té un reconegut prestigi, sent la quarta del món en els indicadors qualitatius. Tot pivota a partir d’un gran contingent de voluntaris, que vetllen per la qualitat del que es publica. Hi ha més de 1.200 usuaris actius, que almenys han perfilat un article en els darrers tres mesos. Són els editors, que en molts casos s’agrupen a l’Amical Wikimedia.
“La major part dels voluntaris entra a l’edició de continguts després de trobar una falta ortogràfica o alguna dada incorrecta; i després es van animant més i més”, reconeix Ribas.
Una quarantena d’aquests editors es trobaran el proper cap de setmana a Sabadell. En concret, ho faran a la Casa Guasch, seu del Centre Metal·lúrgic, amb la col·laboració de l’Ajuntament, a través del programa de promoció turística Visit Sabadell. “La trobada és el principal espai de convivència presencial de la comunitat viquipedista i serveix per compartir experiències, conèixer novetats i projectes i debatre línies de treball”, assegura Ribas.
De fet, a la mesa de treball hi haurà el debat del Pla de Treball fins l’any 2030. Amb dos grans reptes: com integrar la intel·ligència artificial i com combatre l’odi a internet. Es faran formacions internes, un petit homenatge a un dels fundadors de l’entitat, Joan Ramon Gomà, presentacions i xerrades. També hi participaran com a convidats representants de la Viquipèdia en eusquera, de la Fundació.cat o del nou Congrés de la Cultura Catalana.
A banda de les activitats internes, es farà una activitat oberta el dissabte, de 16 a 19 hores, amb un espai obert on qualsevol personal podrà aprendre a editar articles. I és que per tenir una web de qualitat consultada per milers de persones cada dia, és molt important que l’equip d’editors vagi incrementant-se. En la presentació de la trobada, el tinent d’alcaldessa de Promoció de la Ciutat, Lluís Matas, ha agraït l’interès de l’entitat per reunir-se a la capital vallesana.
Foto portada: entrada de Donald Trump, president electe dels Estats Units, a la viquipèdia, el 6 de novembre. Autor: J.d.A.