Recepció a joves gitanes. Autor: cedida.

8 d’abril: celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

S’apropa el dia Internacional del poble gitano. Com cada any des de la Fundació Secretariat Gitano, participarem dels actes que es celebren a la nostra ciutat, Sabadell.

Volem  arribar a tota la ciutadania per explicar-los part de la nostra història i compartir la nostra cultura. Una història esbiaixada per la manca de reconeixement com a poble, i plena d’estereotips i de prejudicis que fins avui ens persegueixen.

Sabadell compta amb un aproximat de 8.000 a 8.500 ciutadans d’ètnia gitana, i en un dia tan especial per a nosaltres us volem explicar el perquè de la celebració del 8 d’abril, així com els acords i trets que caracteritzen aquesta diada.

El 8 d’abril es commemora el dia Internacional del poble gitano, recordant el primer congrés Romaní mundial l’any 1971 celebrat a Londres, al qual es va instituir la bandera i l’himne del nostre poble. Aquest dia, milers de gitanos ens agermanem arreu del món i sortim per reivindicar la nostra memòria col·lectiva.

Història d’una bandera

Per a nosaltres és un orgull omplir els nostres carrers amb els colors de la  nostra bandera, verda i blava, simbolitzant el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre, que simbolitza el camí des de l’Índia i la llibertat. Recordem també el nostre himne, el Gelem, gelem (vaig caminar i caminar…), composat per Jarko Jovanovic en memòria dels gitanos i gitanes víctimes del nazisme. En aquest dia la població gitana reivindica el seu dret com a ciutadans, a la diversitat cultural i a la igualtat de tracte.

Des de fa uns anys la data del 8 d’abril està adquirint gran notorietat, servint d’ocasió per a diferents celebracions i comunicacions per part de múltiples institucions tant nacionals com a internacionals.

A la nostra ciutat, comptem amb la Taula del poble gitano, liderada per l’Associació gitana de Sabadell i la Fundació Secretariat Gitano, que han organitzat diferents actes de commemoració pel dia 5 d’abril, entre ells:

Especial Al matí de Ràdio Sabadell emetrà una programació especial dins el programa Al Matí amb una tertúlia amb dones gitanes i altres entrevistes i reportatges.

Carpa informativa de les entitats del poble gitano

L’Associació Gitana de Sabadell i la FSG conviden a tothom a apropar-se a la seva carpa on informaran de les seves activitats i repartiran material divulgatiu.

Del poble gitano a la ciutat de Sabadell

Representants de les entitats faran entrega de la bandera del Poble Gitano al Saló de Plens de l’Ajuntament, que romandrà penjada al llarg del dia 8 d’abril.

Projecció del film Camarón: flamenco y revolución, un documental en homenatge al 25è aniversari de la mort de Camarón, una retrospectiva sobre la seva vida i el seu art, al Cinema Imperial.

Com cada any volem visualitzar el compromís que té el nostre poble com a ciutadans/es de Sabadell per continuar denunciant les desigualtats que vivim i compartir també, tots els èxits socials assolits.