ActuaVallès. Acte SIDA. Autor: Cedida.

Actuavallès ha presentat aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, la campanya ‘Jo me la vull treure’ denunciant l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb VIH

A Catalunya el Dia Mundial de la Sida s’organitza sota el lema conjunt “Ni estigma ni discriminació!”, assenyalant que cal corregir les vulneracions de drets que pateixen les persones amb VIH.

“Ni estigma ni discriminació!”

“La lluita contra l’estigma i la discriminació cap a les persones amb VIH és responsabilitat d’una societat compromesa amb els drets humans ja que empitjoren la qualitat de vida i la salut, produeixen desigualtats en l’accés a serveis socials, jurídics i sanitaris, al mercat laboral i a l’habitatge entre d’altres. El Pacte Social (contra l’estigma i la discriminació associada al VIH) ha de constituir les bases de l’estratègia per a la resolució d’aquesta vulneració de drets.”

Actuavallès atén anualment al voltant de 100 persones amb VIH, la majoria d’elles reconeix haver patit algun tipus de discriminació relacionada amb el VIH.

Segons Alberto Capitán, director d’Actuavallès, “Actualment, el VIH segueix associat a un estigma social que afecta en tots els àmbits de la vida diària de les persones que ho pateixen. És per això, que tot i els avenços mèdics que hi ha hagut, cal més que mai fer èmfasi en l’eradicació de l’estigma. L’estigma fa referència a la part social de la malaltia, a la mirada de l’altre, al tracte discriminatori…  I en aquest punt, com a societat encara ens queda molta feina per fer.”

Des d’Actuavallès, s’ha dut a terme un taller participatiu amb l’objectiu idear i desenvolupar una campanya – Jo me la vull treure – amb diferents accions per a empoderar a les persones amb VIH, visibilitzar i reivindicar els drets i lluitar contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH.

La primera acció de la campanya ha estat la creació i gravació d’un rap “Quítate la máscara” on les participants han creat les lletres on expliquen en primera persona les seves vivències.

Les accions per el dia 1 de desembre han estat:

  • 1 de desembre a les 12:00 al Raval de Montserrat a Terrassa hem fet una performance i acció de visibilització.
  • 1 de desembre a les 19:00 a la Sala Miguel Hernández de Sabadell hem celebrat l’acte central del Dia Mundial de la Sida, amb actuació de RiotComedyFem i presentació de la campanya “Jo me la vull treure”.

La campanya “Jo me la vull treure” tindrà continuïtat al llarg del 2020 amb diverses accions de visibilització, es crearan continguts de vídeo en format de càpsules informatives, testimoniatges i xerrades divulgatives.

ACTUAVALLÈS

ACTUAVALLÈS és una ONG constituïda l’any 1993 per donar resposta a les necessitats de la infecció pel VIH, que desenvolupa projectes d’atenció a persones afectades pel VIH, projectes de promoció de la salut en diversos col·lectius, així com projectes d’acció social que tenen com objectiu millorar el benestar de les persones i aconseguir la seva plena inclusió social.

Per a més informació: 

[1] Extret del comunicat conjunt del Dia Mundial de la Sida 2019