Cinc anys d’atenció integral a la infància a Creu Roja Sabadell  

El 17 de març de 2014, les instal·lacions de Creu Roja Sabadell es vestien de gala per inaugurar un nou espai de mediació social infantil, el batejat com a Divermon. Un projecte ambiciós dirigit a infants d’entre 3 i 12 anys en el seu inici provinents de famílies en risc de vulnerabilitat social. Després d’un recorregut de cinc anys amb una transformació en algun dels seus aspectes transversals i fins i tot d’espai, el Divermon s’ha convertit, sense cap mena de dubte, en un dels bucs insígnies de la institució.  

Al llarg d’aquests anys, el Divermon ha atès més de 150 infants derivats dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Sabadell. Tot plegat, a partir d’un treball basat en activitats socioeducatives amb hàbits saludables –amb un berenar saludable diari-, i tenint en compte un intens treball amb les famílies, clau de l’èxit per a una evolució correcte i d’apoderament de l’infant. No cal dir que el projecte s’ha anat adaptant a l’evolució de la societat i a uns nous temps que cada vegada tenen més en compte qüestions com la sostenibilitat ambiental o la igualtat de gènere. A més, ha mantingut alguns dels acords inicials com el que el vincula al Club Natació Sabadell perquè els infants hi puguin anar a nedar els dissabtes. Deixeu-me també apuntar que el Divermon va néixer de la mà del que ara és l’Èxit Escolar, un projecte de reforç escolar que amb el pas del temps ha esdevingut una pota pròpia dels projectes d’infància, al marge del mateix Divermon. I això cal sumar-hi altres projectes relacionats amb la infància com la campanya La Joguina Educativa, els casals d’estiu, el Punt de Trobada o el Servei per a l’Atenció a Infants amb Progenitors Separats –aquests dos últims, serveis basats en la prevenció i atenció de conflictes familiars-.

Cal posar de relleu les tasques que ha fet durant tots aquests anys de recorregut del projecte la pota jove de Creu Roja, Creu Roja Joventut, aportant-hi un treball des de la proximitat. Tot plegat, amb una tasca que pretén potenciar la implantació de projectes socials amb col·lectius infantils i juvenils en dificultat social, tal com marca el mateix ADN de CRJ. També m’agradaria destacar amb orgull el nou espai del Divermon, inaugurat l’abril del 2018 a la primera planta de la seu de Creu Roja Sabadell amb la voluntat d’assolir una millora en les condicions del servei. Una sala, per exemple, que compta amb suport per a manipular aliments, per tal que els més petits i petites aprenguin hàbits que després puguin traslladar a casa.

Com us deia al principi, el Divermon s’ha convertit amb el pas del temps en un projecte sense el qual no s’entendria l’actual Creu Roja Sabadell. Tant és així que l’activitat també se celebra des del 2017 a Badia del Vallès, sota el nom Diverbadia, amb unes característiques molt similars a les de Sabadell. Així doncs, Creu Roja Sabadell seguirà apostant, i segur que cada vegada amb més intensitat, pels projectes infantils per assolir una societat més justa i igualitària a tots nivells. De moment, celebrarem el camí fet amb una festa a final de curs amb tots els infants del Divermon.

Un article de Josep Masip Suets, President de la Creu Roja Sabadell.