El 1923, neix el Dia Internacional de les Cooperatives, però no va ser fins al 1995 quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va oficialitzar la celebració d’aquesta diada el primer dissabte del mes de juliol. L’objectiu és promocionar el cooperativisme i la construcció de societats més sostenibles.
CIPO, S.C.C.L. va néixer el 1968 per oferir una sortida laboral a persones amb discapacitat intel·lectual un cop finalitzaven la seva etapa escolar. Fins llavors, la seva única opció era reclutar-se de nou a casa. La iniciativa va sorgir d’un grup de pares i mares que es trobaven en aquesta situació. Cap de les sis persones que va començar a treballar al primer taller de CIPO era fill de les famílies fundadores, demostrant que les seves intencions no responien a interessos particulars sinó a la necessitat de donar resposta a una mancança social a la nostra ciutat.
Es constitueix, així, la Cooperativa Industrial de Promoción Obrera, les sigles de la qual s’han transformat en l’actual nom de l’entitat. El 1968, el model cooperatiu era una fórmula innovadora i poc consolidada a Sabadell, però, entre els motius pels quals es va triar era evitar qualsevol classe d’explotació als treballadors. Automàticament, tots ells, a més de les seves famílies, van convertir-se en cooperativistes, en participants actius de l’entitat.
“Es posava en marxa una obra on tothom era, en igualtat de condicions, coparticipant de l’èxit o del fracàs”, explica Josep M. Farrés i Sabater, membre d’una de les famílies fundadores de CIPO, al llibre CIPO. Quaranta anys al servei de les persones.
Actualment, CIPO compta amb unes 230 persones sòcies treballadores, consumidores i externes a l’entitat, una xifra que creix amb les noves incorporacions a la plantilla del Centre Especial de Treball, el qual ofereix una oportunitat laboral a més d’una vuitantena de persones que tenen molt difícil la seva incorporació al mercat laboral ordinari.
Creant oportunitats per a les persones
CIPO és considerada una cooperativa sense afany de lucre, ja que no persegueix fins comercials sinó integrar laboralment persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental. De fet, un dels requisits per poder ser considerada com a tal és no repartir els excedents entre els socis/sòcies, sinó que aquests es reinverteixin en els serveis de l’entitat.
Amb més de cinquanta anys d’història, CIPO s’ha convertit en un referent pel que fa a la integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual i el seu objectiu preval tot i el mig segle de vida de la cooperativa: la creació de llocs de treball perquè tothom pugui gaudir del seu dret a triar el projecte de vida que vol viure.
Text: Sandra Rivera. tècnica de comunicació de CIPO