Cooperació internacional vs sensibilització local

El 25 de maig és el Dia internacional de l’Àfrica i per la Fundació MAIN és un dia a tenir en compte perquè CANTEM ÀFRICA. El motiu és evident, és el dia de les persones i territoris, així com dels projectes que es desenvolupen en aquell continent.

Ja fa anys que la Fundació MAIN porta a terme i col·labora amb l’Associaçao Hlayiseka en projectes centrats en l’acompanyament i promoció d’oportunitats per a infants i joves que viuen al carrer a la ciutat de Maputo a Moçambic, oportunitats centrades en la resiliència, la millora de les condicions de salut, de convivència, de treball, d’autonomia, entre d’altres.

Però què és CANTEM ÀFRICA

És un espectacle musical i solidari en format cantata que promou la Fundació MAIN i l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària amb l’objectiu de sensibilitzar a les persones sobre la situació que viuen infants i joves en algunes ciutats africanes.

CANTEM ÀFRICA és un concert de cant coral de cançons populars africanes i interpretades en les llengües originals (el mandinga, el changana, etc) i algunes d’aquestes acompanyades amb piano o percussió.

Però CANTEM ÀFRICA no és només un concert, a Sabadell és una de les activitats del programa ciutat i escola, activitat que permet endinsar-nos a les escoles per a que siguin els infants de les escoles i els joves dels instituts qui coneguin les situacions d’altres infants i joves que estan lluny d’aquí i que a través de la música puguin elaborar valors de solidaritat i consciència social i al mateix temps conèixer la cultura africana.

CANTEM ÀFRICA ja neix com un projecte de col·laboració entre entitats, empreses i reconeguts compositors catalans que aportant l’experiència i els coneixements volen que el missatge arribi lluny i que mica en mica va creixent.

La sensibilització local ha de permetre que la cooperació internacional tingui sentit des de la vessant del compartir coneixements i capacitats i al mateix temps ha de poder generar un impacte i una repercussió solidària a través, en aquest cas, de la interpretació coral perquè si no som sensibles no podem cooperar.

El passat dijous dia 30 de maig es va realitzar el concert CANTEM ÀFRICA a la plaça Sant Roc de Sabadell, on prop de 200 infants de les escoles Escola Vedruna Carme Sabadell, Escola Joan Maragall i Escola Estel van poder culminar un projecte que situa la cultura i la música com a eines per crear entorns de pau i de defensa dels drets dels infants.