ECOM troba feina a 31 persones amb discapacitat de Sabadell

El darrer any, 117 persones amb discapacitat sabadellenques s’han apropat al Servei d’Inclusió Laboral que ECOM té en aquesta ciutat (i on és present des de fa més de 25 anys) per sol·licitar ajut per a cercar una feina. D’aquestes, 31 han aconseguit el seu objectiu, gràcies a l’acompanyament i als serveis prestats per ECOM. A més d’aquest punt d’atenció al Vapor Llonch de Sabadell, la presència d’ECOM a la comarca del Vallès Occidental es complementa amb una altre punt d’actuació a la ciutat de Terrassa.

Des dels Serveis d’Inclusió Laboral d’ECOM s’assessora les persones amb discapacitat i se les acompanya en el procés de recerca de feina tot capacitant-les per facilitar la seva incorporació al mercat de treball. Se’ls ofereix formació contínua per millorar el seu perfil professional i les seves competències, amb cursos, per exemple, d’alfabetització digital i eines TIC, i se les ajuda a preparar-se per afrontar els processos de selecció. A més de l’atenció a la persona amb discapacitat, des del SIL també s’actua amb el teixit empresarial de la comarca per sensibilitzar-lo i tractar d’eliminar els prejudicis existents vers les persones amb discapacitat i les seves capacitats, i ajudar així a afavorir la inserció laboral

A més dels punts d’atenció de Sabadell i Terrassa, ECOM presta el Servei d’Inclusió Laboral en cinc punts més: a Barcelona ciutat, Sant Adrià del Besòs, Molins de Rei, Mataró i Tarragona. El darrer any, ECOM ha aconseguit inserir al mercat ordinari de treball un total de 331 persones amb discapacitat, 202 homes i 129 dones.

La inclusió laboral de les persones amb discapacitat, un dret però un repte no assolit

Les persones amb discapacitat, tal com estableix la Convenció Internacional de les Persones amb Discapacitat aprovada per l’ONU el 2006, tenen el dret a tenir “l’oportunitat de guanyar-se la vida mitjançant una feina escollida o acceptada lliurament en un mercat i un entorn laborals que siguin oberts, inclusius i accessibles”. Un dret que actualment però moltes persones amb discapacitat no exerceixen, algunes perquè no volen o no es veuen capaces d’obtenir i desenvolupar una feina, i d’altres perquè es troben amb moltes dificultats a l’hora d’aconseguir-la. I sovint, quan la troben, les condicions laborals són precàries.

Segons dades del darrer Informe del Mercat de Treball de les Persones amb Discapacitat Estatal del Servei Públic d’Ocupació Estatal de 2018 (que es basa en dades del 2017) la taxa d’atur de les persones amb discapacitat és del 28,62 per cent, mentre que el de la població sense discapacitat és del 19,49%. Destacable és també la dada d’aquest informe sobre la població amb discapacitat inactiva: un 65% de les persones amb discapacitat en edat laboral no estant buscant feina. Una situació que preocupa a ECOM, com a representant del col·lectiu, ja que considera que “l’accés a la feina és fonamental per a l’autonomia de les persones i la seva independència econòmica, i perquè la incorporació a la feina promou la dignitat de les persones i les condueix a la seva inclusió social”.

Per això, l’aposta per promoure la inclusió laboral de les persones amb discapacitat física, prioritàriament al mercat ordinari de treball, és un dels principals pilars d’ECOM, que ja fa més de 25 anys que treballa en aquest àmbit, i prop de 50 que ho fa per aconseguir una societat plenament inclusiva on tothom, incloses les persones amb discapacitat física, puguin viure amb igualtat d’oportunitats i condicions.

Comments are closed.