El que cal saber sobre l’Ictus

La Neuropsicòleg i Coordinadora de la Fundació Avan, Noemí Calzado, escriu aquest interessant article divulgatiu sobre l’ictus, coincidint amb que el 29 d’octubre és el dia mundial d’aquesta malaltia

L’ictus es considera una malaltia sobrevinguda causada per un problema de circulació sanguínia en el cervell que pot ser causada per una oclusió arterial (85 per cent dels casos) o bé per una hemorràgia (15 per cent).

Suposa la segona causa de mort a Espanya (la primera en les dones)  i la primera causa de discapacitat adquirida en persones adultes. Cada any pateixen un ictus al voltant de 110000-120000 persones, de les quals un 50 per cent presten importants seqüeles discapacitants i d’altres en canvi moren.

En els darrers 20 anys la mortalitat, la incidència i la discapacitat per ictus ha disminuït significativament gràcies a mesures com són la prevenció primària i la detecció precoç en la població general dels factors de risc vascular, els protocols ràpids d’actuació vigent (codi ictus) i a les mesures terapèutiques existents (unitats específiques d’Ictus, tractament amb trombòlisis o la trombectomia mecànica). Malgrat aquestes mesures, la incidència va en augment, i s’estima que en els darrers 25 anys s’incrementi un 27 per cent. Tot i que sabem que l’edat és un factor de risc rellevant, l’ictus no només afecta persones grans, en les darreres últimes dues dècades ha augmentat un 25 per cent el nombre de casos en persones d’entre 20 i 64 anys, i un 0,5 per cent dels casos es produeix en persones menors de 20 anys. Aquestes darreres dades mostren una estreta relació amb l’actual estil de vida, fet que ens impulsa a reflexió com a societat.

A més, segons dades de l’Atles d’Ictus a Espanya, el 59 per cent de pacients que han patit un ictus presenten problemes per dur a terme activitats en la seva vida diària, un 62 per cent presenten problemes de mobilitat, un 64% presenten dolor i un 36 per cent tenen la percepció que el seu estat de salut és “dolent o molt dolent”.

Per tots aquests motius, és molt important un dia com avui, prendre consciència i saber com actuar davant dels primers símptomes. Recordem que temps és cervell i una ràpida actuació pot ser cabdal pel pronòstic. El nostre cervell necessita l’aportació constant d’oxigen i nutrients, que li arriben a través de la circulació sanguínia, per aquest motiu la lesió produïda per un ictus dependrà de dos grans factors; el temps d’evolució i de la topografia (zona del cervell en què es produeix la lesió).

Com actuar en cas de sospita? En cas què sospitem  que una persona està patint un ictus, cal tenir molt present els següents signes d’alerta i que responen a l’acrònim R.A.P.I.D:

1. Rigui: presenta desviació en la comissura del llavi?

2. Aixequi els braços: presenta dificultats per aixecar-los o no els pot aixecar?

3. Parli: presenta dificultats per parlar o per entendre el què se li diu?

4. Ictus: es presenta d’una manera brusca?.

5. De pressa: si presenta algunes d’aquestes dificultats cal trucar ràpidament a emergències 061 o al 112.

I que podem fer per prevenir-lo? En el cas de les malalties de tipus vascular, un 80 per cent dels factors considerats de risc, són considerats modificables, per tant això vol dir que tots nosaltres tenim un paper molt actiu per controlar-los. Vetllar per tenir alimentació saludable, mantenir una activitat física òptima, aprendre estratègies per gestionar l’estrès, evitar el consum de tabac, limitar el consum d’alcohol, evitar el sedentarisme així com controlar aquelles malalties que augmenten el risc de patir un ictus (hipertensió, colesterol, obesitat entre d’altres) suposen factors importants per evitar un possible ictus en el futur. 

Un bon abordatge per part d’un equip multidisciplinari, en el temps posterior a la lesió,  és fonamental en la rehabilitació posterior a l’ictus. La intervenció ens permetrà millorar la qualitat de vida i la funcionalitat de la persona i del seu entorn.

A l’Avan vetllem per millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurològiques i amb trastorns de neurodesenvolupament. Podeu trobar-nos a Sabadell al Carrer Estrella nº110. Us hi esperem!

Imatge portada: original de @cristyflyy, Cristina Flyy, de la Fundació Avan Neurologia

Els comentaris estan tancats