Xavier Díaz Granell
Gerent Som Suport Fundació
Començarem per presentar-nos, Som Suport (abans nomenada Fundació Tutelar Família i Societat), neix de la mà d’entitats de la discapacitat intel·lectual a la zona del Vallès Occidental i comença treballant el primer cas l’any 2010 fins a arribar a la xifra actual de 125 casos repartits dins la comarca.
Farà tres anys, vam publicar un article en aquest mateix diari arrel de canvi de llei de mesures de suport a l’exercici de la capacitat jurídica on explicàvem que durant els últims anys, s’han realitzat varies modificacions legislatives, primer procediment d’incapacitació, després modificació de la capacitat jurídica, però no va ser fins el 2021 que es va adaptar la legislació a la Convenció a través de les mesures de suport a la capacitat jurídica, Convenció que va tindre lloc l’any 2006 i va ser aprovada per les Nacions Unides la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, on el seu article numero 12, indica que les persones amb discapacitat tenen la capacitat jurídica en igualtat de condicions que la resta de persones i no privar-la dels seus drets, van haver de passar 15 anys per adequar-nos a aquest article.
Les Entitats de Suport executem el que marca una resolució judicial on s’estableixen unes directrius generals dels àmbits on tindrem que acompanyar a la persona en base a la llei. Com a novetat de la nova legislació també podem actuar en els àmbits que estableix la pròpia persona amb discapacitat mitjançant escriptura notarial, però aquest cas és una minoria.
Què fem les entitats de suport? Moltes vegades costa que la població tingui clara la nostra feina, som conscients que hi ha molta confusió sobre la nostra funció i avui volem aprofitar per resoldre els dubtes i clarificar la nostra tasca.
DEFINICIÓ SUPORT: Intervenció consistent a encoratjar o ajudar les persones o els col·lectius a vèncer les dificultats, a perseverar en una acció empresa o a mantenir l’equilibri personal o familiar, si cal amb l’aportació d’una ajuda material o tècnica.
Ens dediquem a acompanyar a la persona, a donar eines per la pressa de decisions, exercir els seus drets i desenvolupar el seu projecte de vida.
A nosaltres ens toca la tasca de donar forma a la part teòrica i aplicar aquesta llei, una llei que és igual per a totes les persones amb necessitat de suport però que deixeu-me dir, no contempla la total diversitat i necessitat de les persones i de la que durant molts anys hem perseguit les Entitats que donem aquest servei: poder proporcionar el famós “tratge a mida” per encaixar-la a les necessitats individuals de cadascuna d’elles. A dia d’avui, continuen arribant moltes revisions de mesures judicials on no queden detallades de manera clara les necessitats específiques de la persona, és molt important per les entitats de suport la feina prèvia i sobretot fer partícip a la persona a qui se li demana una mesura de suport des del minut 1, falta, al nostre criteri, més feina prèvia i pedagogia per part dels agents que intervenen.
És important que es tinguin en compte les particularitats individuals de cada persona per adaptar aquestes mesures de suport al que realment la persona VOL i NECESSITA.
També volem aprofitar aquest espai per desmitificar tot allò que els professionals rebem, ja sigui pel que opinen de les entitats de suport, per confusió que tenen les famílies, desconeixement d’altres serveis o fins i tot de l’administració que finança aquest servei:
- Les Entitats de Suport no tenim recursos propis (pisos, places de residències, etc..): Donem suport a les persones per cercar i accedir als recursos de la xarxa pública i privada per millorar i mantenir la qualitat de vida
- Les Entitats de Suport no ens nodrim del patrimoni de les persones ateses. Ajudem a gestionar el patrimoni de la persona en benefici d’ella mateixa.
- Les Entitats de Suport no cobrem res de la persona que acompanya. Es un servei públic portat per entitats privades i que està dotat dels diners rebuts a través del concert social del Departament de Drets Socials.
Sí que fem: Acompanyem la persona en els diferents aspectes de la seva vida diària, fent de guia amb ella i per ella: Visites i acompanyaments programats amb la persona, supervisió domiciliaria, millora i organització de l’economia de la persona, adequació d’habitatges (rehabilitacions o arranjaments del domicili), derivació a recursos assistencials de major o menor suport, cercar resposta a necessitats primàries (ja sigui alimentació, salut, suport domiciliari,…), vinculació a recursos ocupacionals o suport en la recerca de feina, si s’escau. I així podríem continuar a una llarga llista d’assumptes del dia a dia.
En definitiva es tracta de donar el suport en la presa de decisions en l’exercici de la capacitat jurídica, a tot allò que envolta el dia a dia de la vida de la persona , treballant de manera conjunta i activa amb ella, en base el que ens marqui la resolució judicial o notarial corresponent.
I us preguntareu com ho treballem?
Doncs fent camí de manera conjunta amb la persona, fent-la partícip del pla de treball, elaborant-lo amb ella (sempre que l’autonomia d’aquesta ens ho permeti), marcant els objectius que es volen assolir i el camí per fer-ho. A partir d’aquí iniciarem tota la feina amb la dotació dels professionals de la fundació on conjuntament treballaran els eixos principals (salut, economia, àmbit jurídic i social).
Tot i que la teoria sembla senzilla, a la pràctica la feina es tradueix en que hem d’anar construint amb la persona, respectant la seva voluntat, autonomia i dret a equivocar-se, tot proporcionant el suport necessari. Els objectius en molts casos s’assoleixen al llarg dels anys o es replantegen amb el temps. Les entitats de suport portem un llarg recorregut treballant amb la persona i dotant de les eines adients per acompanyar-la a construir el seu projecte de vida respectant com a eix principal la seva voluntat. Per nosaltres això no és quelcom nou però en moltes ocasions necessitem d’anar de la mà dels Jutjats, administració i entitats bancàries. Per tant, malgrat els avenços aconseguits amb la nova legislació, la manca de recursos impedeix en moltes ocasions que la tasca d’acompanyament estigui totalment consolidada.
Amb tot això volem pensar que s’ha fet un pas endavant en els últims anys, però no ens tenim que oblidar que sense una bona dotació de recursos la nostra tasca no podrà ser totalment assolida, continuem demanant mes Suport a les Entitats com la nostra per així fer un bon treball en xarxa.
Foto de portada: Som Suport Fundació. Autor: cedida.