Entrevista a Anna López Campoy, presidenta fundadora de l’Associació TDAH Vallés

Aquest més d’octubre l’Associació està celebrant el vintè aniversari de la seva creació. Per aquest motiu ha organitzat cinc xerrades relacionades amb el TDAH. Crida l’atenció la temàtica de la tercera xerrada, “El TDAH en l`àmbit forense”.

Perquè es important parlar del TDAH en l`àmbit forense? I perquè ara després de vint anys?
Fins fa pocs anys es creia que el TDAH només afectava als infants, però està demostrat que la problemàtica continua existint en la vida adulta en un percentatge molt elevat, i pot crear problemes en el dia a dia dels afectats.

Quins problemes crea el TDAH relacionats amb l’àmbit jurídic?
Les estadístiques demostren que les persones afectades amb el trastorn poden patir més accidents de cotxe, més problemes amb substàncies estupefaents, més baralles i enfrontaments amb l’autoritat que la resta de persones no afectades, sobretot, a aquelles generacions en les quals encara no es coneixia tant el trastorn i no van tenir la possibilitat de ser diagnosticat i tenir un tractament necessitat i adequat.

La meva experiència hem diu que tots aquells afectats que han rebut un diagnòstic correcte i un tractament adequat, han aconseguit poder gestionar de manera correcta les dificultat que li provoca el trastorn.

I en el seu àmbit personal?
Moltes vegades la seva impulsivitat poden donar accions que no estan dins del marc legal i poden incidir en conductes que poden interpretar-se com conductes, delictives i antisocials.

Quines son les conseqüències de aquestes conductes?
Aquesta impulsivitat els porta a actuar sense pensar en les conseqüències dels seus actes, tot i saber discernir entre el bé i el mal, dites accions i conductes poden deriven a denúncies, judicis i sentències condemnatòries i en algunes ocasions l’internament o presó.

Quin paper juga el psicòleg forense en aquests casos?
La psicologia forense es la branca de la psicologia que estudia i intervé en els processos judicials per aportar dades i coneixements que ajudin a resoldre els casos i el  psicòleg forense, es un professional que si està format i coneix amb profunditat el TDAH, pot  al·legar i defensar que en una situació estressant al afectat se li anul.la la capacitat volitiva.

Qué es la capacitat volitiva?
Es la capacitat de decidir de com actuar en una situació determinada. La persona afectada sap perfectament com actuar correctament, però en moments de forta intensitat emocional se li anul·la la capacitat de discernir sobre la acció deixant-se portar per a l’ impuls del moment.

Des de l’ associació podeu oferir algun recurs en aquest aspecte?
Hem detectat la manca de professionals especialitzats en salut mental i jurídic i per això, hem decidit iniciar un nou projecte, molt innovador per poder oferir assessorament, acompanyament i valoracions pericials  i donar cobertura no només a gent afectada amb TDAH, sinó arribar a qualsevol persona que té problemes legals i/o judicials en l’àmbit de la Salud mental, com per exemple, elaborar informes neuropsicològics-forenses,  tramitar la discapacitat, família nombrosa, ajuts i drets en l’ àmbit de la Seguretat Social, hisenda, beques i ajuts i qualsevol dubte legal en l’àmbit de la Salud mental.

Comments are closed.