Montserrat Font, presidenta de Creu Roja Sabadell: “mai havíem fet front a una situació com l’actual”

La tardor de 2019, Montserrat Font i Pérez, prenia possessió del càrrec de presidenta de Creu Roja Sabadell. Font substituïa el seu antecessor, Josep Masip, qui va ostentar el càrrec durant gairebé 20 anys. 

En aquest any a la presidència, Font ha viscut una època d’allò més convulsa, marcada per la pandèmia de la Covid-19. Un context que valora en aquesta entrevista.

Com valora el seu primer any com a presidenta de Creu Roja Sabadell?
Per mi va ser tot un repte assumir la presidència de Creu Roja Sabadell. Tot i portar molts anys de vinculació a la casa i ostentar altres càrrecs com el de vicepresidenta, exercir de màxima figura institucional d’una entitat tan rellevant com aquesta és un repte molt gran. Evidentment, i com us podeu imaginar, la valoració del primer any com a presidenta va vinculada a la pandèmia de la Covid-19 que ha canviat radicalment el nostre dia a dia a l’organització.

Precisament, com s’ha adaptat Creu Roja Sabadell a l’actual context?
Doncs amb molt esforç i abocant tots els nostres recursos materials i humans en la resposta a la crisi social sorgida. El cert és que quan va començar la pandèmia el mes de març passat ens vam haver de reinventar i actuar amb celeritat.

Creu Roja és una entitat d’emergència, però mai havia fet front a una situació com l’actual. És un escenari prolongat en el temps i del tot incert i que ens ha posat davant del mirall per mostrar-nos la fragilitat a la qual està sotmès l’ésser humà.

El que hem fet és multiplicar els nostres projectes al territori per intentar donar resposta als col·lectius més vulnerables i a les noves necessitats vinculades a la pandèmia. Ho hem fet sempre en col·laboració amb els diferents ajuntaments de la zona. Per exemple, i en el cas de Sabadell, cal tenir present que només en qüestió de dos mesos vam quadruplicar les ajudes d’alimentació i primeres necessitats. És un situació del tot insòlita.

Quin perfil de persones esteu atenent?
La veritat és que la pandèmia ha canviat força el perfil de persones a les quals estem atenent. Fins fa poc parlàvem de persones que havien caigut en una situació de cronificació de la pobresa i d’intermitència. Si, és clar, les seguim tenint; però ara s’hi han afegit molts altres perfils: famílies afectades per ERTOs, persones que treballaven en l’economia submergida, autònoms afectats per les restriccions, etc. De debò, soc conscient que sona a tòpic, però l’actual crisi ens ha demostrat que tots podem acabar en una cua d’un banc d’aliments.

I quin escenari preveieu de cara als pròxims mesos?
Com deia anteriorment, no hem fet mai front a una situació com l’actual. De fet, em costa veure-hi el final i de moment el que podem seguir fent és treballar com estem fent fins ara. Seguirem implementant els projectes que facin falta per donar resposta a les necessitats que sorgeixen dia a dia. No podem i no volem deixar ningú a l’estacada i tenim la sort de comptar amb el nostre voluntariat, l’autèntic motor de la casa. Preveiem que els pròxims mesos hi pugui haver una nova onada humanitària. I és que hi ha moltes famílies afectades per les darreres restriccions i l’aturada de l’activitat obligada en el alguns sectors. Caldrà donar-hi resposta.

Ara els anomenava. Com ha afectat la pandèmia al voluntariat de Creu Roja?
Els nostres voluntaris de no deixen de ser persones normals i corrents a qui, evidentment, també ha afectat tota aquesta situació. Hem intentat sempre cuidar-los el màxim possible i, de fet, el voluntariat de risc s’ha hagut de quedar a casa, tal com marcaven les directrius sanitàries.

Hem tingut la sort que hem incorporat prop de 400 nous voluntaris, la majoria joves. La resposta solidària de la societat ha estat exemplar i ens ha salvat la vida a l’hora de poder donar resposta a les necessitats actuals. No puc tenir més que paraules d’agraïment per a tot el voluntariat que ha posat en risc la seva salut per donar resposta a la crisi social generada. I especialment vull fer referència als joves, un col·lectiu que sovint posem a la diana de totes les crítiques. Hi ha hagut una generació que ha decidit fer un pas endavant i sempre els estarem agraits.

Tot i el context actual, seguiu mantenint alguns projectes com la campanya de joguines?
Així és. El cert és que aquest any la campanya em fa més il·lusió que mai. Sempre he dit que els projectes d’infància són la nineta dels meus ulls. Aquests darrers últims mesos he pensat molt en el patiment que estan experimentant moltes criatures que veuen com els seus pares han d’acudir a la Creu Roja o a una altra entitat per poder garantir la seva alimentació. Fins i tot es habitual veure infants que acompanyen els seus pares en aquest casos. No podíem deixar de fer la campanya de joguines. No podem deixar sense regals a milers d’infants. Per això, hem decidit mantenir la campanya i adaptar-la al context actual. Farem les restriccions necessàries, totes les que facin falta, però no deixarem cap nen sense el seu regal.

Foto portada: Montserrat Font, presidenta de Creu Roja Sabadell. Autor: Cedida.