Estimulació cognitiva empresarial: RSC amb CAP

Mantenir el cervell en plena forma i contribuir a la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de les empreses és el principal objectiu del Programa Neurogym Empresa.

La responsabilitat social d’una empresa passa per contribuir activament a millorar la societat, ajudar a construir un entorn més solidari i amable. Un retorn per tal d’equilibrar la balança i garantir el benestar dels més vulnerables. Projectes com el Neurogym de la Fundació AVAN busquen que les empreses assoleixin aquest compromís i alhora, els seus empleats puguin mantenir la capacitat cognitiva en plena forma.

L’Anna Morera Bayó és neuropsicòloga i directora assistencial de l’AVAN. Va participar, juntament amb l’equip de neuropsicologia de l’AVAN en la ideació, creació, planificació i execució del programa. Avui la coneixem perquè ens expliqui millor el projecte del Neurogym:

Com explicaries què és el Neurogym?
El Neurogym és gimnàstica mental. És una manera de cuidar el nostre cervell. A través del taller aprenem el funcionament del cervell, estratègies per millorar la memòria i consells per mantenir-lo actiu i sa. També s’exercita a través d’exercicis divertits i dinàmics on es treballa la memòria, l’atenció i concentració, la planificació i organització, i d’altres funcions cognitives. És un espai d’aprenentatge, entrenament i diversió ideat per cuidar el cervell. El neuropsicòleg es trasllada a la seu de l’empresa i  junts programen el taller més adequat per cada necessitat. 

Quins objectius persegueix aquesta iniciativa?
L’objectiu principal és promoure i prevenir la salut cerebral. Són moltes les evidències científiques que avalen que un cervell estimulat i entrenat és més resistent i sofert en el moment en que apareix un dany neurològic i l’impacte de la malaltia s’espera que no sigui tant devastador com ho pot arribar a ser en un cervell menys treballat.

Sovint en projectes com aquests la gent sol pensar que van dirigits només a persones amb problemes neuronals. A qui es dirigeix el Neurogym?
A qualsevol persona que vulgui millorar el seu rendiment cognitiu, amb independència de la seva edat. No han de patir cap malaltia neurològica que justifiqui la presència de dèficits cognitius. Han de saber llegir i escriure i no hi ha d’haver limitacions físiques.

Simplement s’han de tenir ganes de cuidar-se. Sempre dic que el nostre cos té dos grans motors; el cor i el cervell.  I a vegades no ens adonem de la seva importància fins que comencen a fallar. Els hàbits de vida saludables com l’alimentació, la son, l’exercici físic, la socialització, un bon control de la salut i l’entrenament cognitiu són claus per cuidar-los i prevenir possibles malalties futures.

Li vam traslladar a l’Anna la pregunta de com valoren els usuaris del projecte el Neurogym, i ella mateixa ens va traslladar la opinió d’alguns testimonis que prefereixen mantenir-se en l’anonimat.

Primer testimoni: “Ha suposat la possibilitat d’aprendre i posar en pràctica noves estratègies de raonament i memorístiques en un entorn agradable i amb uns companys i companyes…. fantàstics!”

Segon testimoni: “He après tècniques diferents per millorar el funcionament cognitiu del cervell. Per tant el creixement que he aconseguit ha estat molt positiu. També cal fer menció a la part humana del personal qualificat del centre que per mi és un deu.”

Tercer testimoni: “El Neurogym per a mi es com el pilates que practico per tenir un manteniment físic, però en aquest cas s’exercita la ment”.

Quart testimoni: “Per a mi ha representat un espai de temps divertit, entretingut i enriquidor. Ens donen eines per exercitar la ment d’una manera molt amena i lúdica, i es practica amb bones persones, ben avingudes i molt bons companys”.

El projecte del Neurogym va néixer el 2015 buscant minimitzar els efectes provocats per l’estrès i el ritme de vida actual i està tenint molt bona acollida entre el món empresarial.