Foto portada: Fundació Secretariado Gitano. Font: cedida.

Fundació Secretariado Gitano: participació gitana

Raúl Castro
Responsable de l’àrea de Participació i Voluntariat de la Fundació Secretariado Gitano a Catalunya

El meu nom és Raúl Castro i vull compartir amb vosaltres l’experiència, el traç o allò que m’ha donat el meu treball, perquè actualment sóc responsable de l’àrea de Participació i Voluntariat de la Fundació Secretariat Gitano a Catalunya, en el qual he adquirit l’experiència de la qual vull parlar.

Els joves som uns dels elements més valuosos per a qualsevol societat, ja que som els que impulsem o causem els canvis. No obstant això, també som un dels grups que més sofreixen les adversitats que es produeixen en una societat (econòmiques, socials, polítiques, laborals, etc.). Malgrat això, crec que no se’ns reconeix la nostra vulnerabilitat ni el nostre valor.

La joventut està lligada a una època de la vida en la qual es posseeix una certa autonomia, aquesta autonomia poques vegades és relacionada amb la situació social, però la realitat és que no tots els joves posseeixen la mateixa autonomia, ja que la situació social que posseeixi cada jove influeix en la seva autonomia.

Aquest és el nostre cas: el cas dels joves gitanos, els quals viuen aquest cicle de vida d’una forma diferent de la que qualsevol jove, pel fet que la nostra situació social és la pobresa (no definida només en termes econòmics), la qual ens desemboca en una situació d’exclusió social i vulnerabilitat en la qual les adversitats que es produeixen en la societat ens afecten per triple i en el cas de les dones joves gitanes per quàdruple.

Aquesta situació social que s’ha convertit en una herència, és una xacra amb la qual els joves gitanos convivim al llarg de la nostra joventut. És per això, per la qual cosa la participació en termes generals i, sobretot, la Participació Gitana és tan important, perquè a través dels espais de participació com els que generem podem continuar induint els canvis d’aquesta societat d’una manera respectuosa amb la multiculturalitat i amb la diversitat intergeneracional que constitueix la ciutadania.

La nostra conclusió sobre la participació gitana gira entorn del ple dret a la ciutadania, on una societat, mai podrà ser plenament efectiva si no compta amb tota la seva pròpia diversitat, en ella per descomptat també, la diversitat gitana.

No vull finalitzar, sense deixar una porta molt gran i oberta a tota la ciutadania, aquesta porta és l’accés al coneixement, conèixer-nos en primera persona, sense estereotips o dubte, perquè en definitiva, existeix una gran diversitat en la població gitana, una participació i un futur en el qual tots i totes volem formar part.

Foto portada: Fundació Secretariado Gitano. Font: cedida.

Comments are closed.