Fundació Tutelar Família i Societat: de la “incapacitació judicial” al model de “mesures de suport a la capacitat jurídica”

L’any 2006 va ser aprovada per les Nacions Unides la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, on el seu article numero 12, indica que les persones amb discapacitat tenen la capacitat jurídica en igualtat de condicions que la resta de persones i no privar-les dels seus drets.

Han passat 15 anys per poder adaptar la llei i complir amb la Convenció, on s’eliminen els processos d’incapacitació judicial, per passar a donar suport a les persones perquè puguin exercir la seva capacitat jurídica en funció de les seves voluntats.

Durant aquest període de temps, l’ordenament jurídic ha esta modificat en varies ocasions per tal d’adaptar-se a la Convenció. Així, primer, als procediments en relació a l’exercici de la capacitat jurídica se’ls anomenava “procediment d’incapacitació”, després “modificació de la capacitat jurídica”, però no ha sigut fins al 2021 que s’ha adaptat plenament la legislació a la Convenció a través de les mesures de suport a la capacitat jurídica.

A Catalunya, han quedat eliminades les anteriors figures de tutela, curatela i la potestat parental  prorrogada o rehabilitada, mitjançant el procediment d’incapacitació, per la figura de l’assistent i es mantén el guardador de fet. La figura de l’assistent, a més de demanar-se via judicial, també podrà fer-se per via notarial.

Aquestes noves figures el que pretenen es poder donar el suport necessari i concret a la necessitat de la persona i deixar de banda la incapacitació total. Es tracta de buscar quins seran el suports que podria necessitar la persona per exercir els seus drets i la nova regulació dona preferència a que sigui la pròpia persona qui voluntàriament designi les mesures de suport que necessita, és a dir, les que pot escollir i decidir la persona amb discapacitat. Ja no caldrà iniciar un procediment d’incapacitació en què, en algunes ocasions, es treia la potestat de decidir de manera total a la persona sense haver fet prèviament una valoració acurada.

Aquest nou canvi, a més, busca actualitzar les mesures de suport, establint la revisió necessària, transcorregut un temps, quan la persona ja no necessiti suport en algun aspecte concret, bé per que ja no és la seva voluntat o bé per que les circumstàncies personals han canviat.

Tot aquests canvis han generat en aquests últims mesos angoixes i dubtes a les famílies on des de les Entitats Tutelars intentem anar resolent les qüestions que genera aquest nou paradigma. Per això, i amb la voluntat de poder ajudar a d’altres persones, volem fer un recull d’algunes de les consultes que més es repeteixen als assessoraments i xerrades que fem a familiars, professionals i persones que volen demanar aquestes noves figures.

  • Desapareix la incapacitació o modificació de la capacitat
  • Les mesures de suport no seran permanents i es revisaran d’ofici cada tres anys
  • Les persones que necessitin suport a la pressa de decisions podran demanar de manera voluntària la constitució de l’assistència per dues vies:
  • Via notarial: mitjançant escriptura pública
  • Via judicial: a través del procediment de jurisdicció voluntària per a la provisió de mesures judicials de suport a les persones amb discapacitat.
  • Aquelles persones que necessitin suport però no poden manifestar la seva voluntat, podran demanar l’assistència per mitjà del procediment de jurisdicció voluntària, el Ministerial Fiscal o familiars
  • Pel procediment de jurisdicció de voluntària ja no serà necessari advocat i procurador, tot i que recomanem la intervenció d’aquests
  • Les figures de tuteles, curateles, pàtria potestat prorrogada, etc., continuen sent vigents fins que no es revisi i es dicti una nova resolució judicial que concreti el funcionament i l’abast de l’assistència
  • Les revisions de les sentències anteriors les podrà demanar la persona amb capacitat modificada judicialment, el tutor/curador i els progenitors en qualsevol moment. Si cap d’aquestes ho demana, jutge i fiscal hauran de fer la revisió d’ofici
  • Quan les circumstàncies ho requereixin l’assistent podrà assumir la representació de la persona assistida tal i com contemplava anteriorment la figura de la tutela

A partir d’ara tots haurem d’anar modificant la terminologia que utilitzàvem com  incapacitació, tutela, Entitat Tutelar, etc.. i substituir-la pel “suport a la persona”. Cal dir, però, que per les Entitats Tutelars (o Entitats de Suport), la Convenció de les Nacions Unides ja era una referència. Pels qui treballem en l’atenció a persones, son els objectius que ens marquem ara i abans: autonomia de la persona, suport a la pressa de decisions, fugir del paternalisme… En definitiva, es tracta d’acompanyar a la persona en la seva presa de decisions, donant els suports necessaris i concrets a les necessitats d’aquesta, per tal de construir i tirar endavant el seu projecte de vida.Xavier Díaz Granell, Gerent de la Fundació Tutelar Família i Societat

Comments are closed.