La bicicleta com a eina i oportunitat

La realitat actual ens diu que les oportunitats que tenen els joves per començar una nova feina i iniciar itineraris laborals i d’autonomia són molt complexes i i fins i tot reduïdes. Actualment ens trobem amb un índex del 33,52% d’atur juvenil a Catalunya (Font: Idescat, a partir de dades de l’Enquesta de població activa de l’INE, 2n trimestre 2021) Això es tradueix directament en dificultats per trobar una feina en condicions i encara més complicat que aquesta sigui més o menys estable. És per això que cal trobar noves oportunitats i motivacions, cal trobar elements sostenibles i eficaços i especialment cal millorar les oportunitats de les persones joves en situacions de vulnerabilitat.

A la Fundació MAIN hem estat realitzant el projecte BTT, un projecte de formació i acompanyament amb l’objectiu de millorar les habilitats i les competències personals dels i de les joves per establir itineraris d’èxit cap a la inserció laboral i formativa, centrada especialment en el món de la bicicleta. D’aquesta manera les 24 persones joves que han participat han pogut realitzar un mòdul formatiu de mecànica aplicada a la bicicleta, un mòdul de guia en bicicleta i a més un mòdul d’atenció al client i un altre d’emprenedoria. Aquesta formació estava pensada i adaptada a la realitat del mercat laboral al voltant d’aquest eix formador que al mateix temps és eina i oportunitat.

El projecte BTT ha permès que els i les joves participants poguessin realitzar accions relacionades amb la empresa ordinària a través de les visites als entorns productius del territori, experiències de producció i guia en bicicleta que han apropat l’aprenentatge a la pràctica real, facilitant així la posada en escena en el moment de la inserció laboral. Així mateix el projecte ha desenvolupat activitats solidàries entorn la bicicleta, d’aquesta manera els joves van reparar i condicionar fins a 20 bicicletes infantils que posteriorment van ser donades a famílies en situacions socioeconòmiques desfavorides.

Cal destacar que el projecte es centra en un entorn laboral emergent que a través del lleure, la mobilitat sostenible i l’esport cada vegada pren una major importància a la societat i que per tant les oportunitats han de créixer i han de poder ser visibles a tots i totes les joves, a més és un entorn laboral motivador.

Els i les joves que han participat del projecte, a més de la formació i de les accions abans comentades han estat acompanyades per professionals del coaching juvenil que ha permès que els itineraris personals i el disseny del full de ruta individual s’emmotllés a la realitat personal, a les capacitats, motivacions i expectatives de cada persona, aconseguint així que el Projecte BTT sigui un impuls cap a l’autonomia, la formació i el desenvolupament integral dels i les joves.

Actualment, ja en una darrera fase, professionals de la fundació acompanyen en les darreres decisions als i les joves que un cop finalitzada la formació s’enfronten a la recerca i/o continuïtat formativa que vagi consolidant els itineraris que van decidir realitzar.

El Projecte BTT ha permès, fins el moment, que el 38 per cent dels joves hagin començat a treballar i que el 26% continuï en processos formatius. Tot i així cal continuar treballant per poder assolir situacions d’equitat formativa i laboral a través de les oportunitats vers tots i totes les joves.

Els comentaris estan tancats