La llengua de signes, una llengua reconeguda

Actualment a Sabadell hi ha 1034 persones amb discapacitat auditiva a Sabadell  segons  les estadístiques del Departament de Treball, afers socials i famílies.  D’aquestes una part es comuniquen amb llengua de signes (normalment són les persones sordes profundes) i la resta amb llengua oral. La tendència actual és el bilingüisme és a dir educar als nens/es sords tant per la comunicació oral com per la comunicació amb llengua de signes.

En la llei 27/2007 del 23 d’octubre, “es reconeixen les llengües de signes espanyoles i es regulen els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues. Es tracta d’un text multidisciplinari que regula no solament l’ús de les llengües de signes, sinó també dels mitjans de suport a la comunicació de les persones sordes i sordcegues, ja siguin signants o oralistes, que els han de permetre de superar les barreres en la comunicació i garantir-los l’accés a la informació, la comunicació i els serveis públics essencials en condicions d’igualtat. Aquesta llei també reconeix el principi general de llibertat d’elecció per a optar per la llengua oral o la llengua de signes”

És correcte parlar de persones sordmudes?

No, el col·lectiu de persones amb discapacitat auditiva porta anys reivindicant que es parli de persones sordes, no sordmudes. Realment no hi ha cap problema a les cordes vocals per la qual cosa no puguin emetre sons, sinó que el fet de no sentir dificulta la parla. En aquest sentit sempre s’ha de parlar de persones sordes.

Què fa l’Associació de persones sordes de Sabadell?

L’entitat és un punt de trobada pel col·lectiu de persones sordes signants de Sabadell. S’ofereixen serveis als socis/es com són: atenció directa i orientació, servei d’intèrprets de llengua de signes gratuït per els socis/es, activitats d’oci i temps lliure, cursos de llengua de signes per les persones oïdores que vulguin aprendre aquesta llengua, i recentment el Club d’esport de persones sordes de Sabadell que permet participar en competicions de futbol sala per als més joves.

L’entitat va ser creada l’any 1959 i des de llavors ha mantingut la seva essència oferint a les persones sordes sòcies de l’entitat un seguit de serveis que faciliten la seva igualtat de drets. Encara queda molt camí per recorre però es veu el futur amb optimisme i il·lusió.

Comments are closed.