Des de fa unes setmanes, hi ha un nou veí al barri de La Creu de Barberà: L’Amanidor. Viu al carrer Verge de la Paloma, número 19, dins del Casal Cívic. Sempre té les portes obertes perquè tothom hi pugui entrar. Qui el coneix comenta que sempre ofereix un bon cafè i, si et quedes al migdia, també un bon dinar. Aquest és l’esperit de L’Amanidor, el nou espai gastronòmic de CIPO: bona cuina per a TOTHOM.
El 2013 neixen les primeres converses entre CIPO i l’Escola d’Educació Especial Xaloc sobre crear un espai per oferir una sortida laboral a l’alumnat del PFI d’Auxiliar d’Hostaleria del centre. Fins ara, i gràcies a la incorporació d’un altre agent al projecte, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, aquella idea no s’ha convertit en una realitat.
Actualment, a L’Amanidor, fan pràctiques nou alumnes de l’Escola. El somni de tots ells i elles coincideix: treballar en el món de la cuina. Accedir a l’empresa ordinària per aconseguir-ho, en moltes ocasions, no és fàcil i, aquesta, precisament, és la raó de ser de L’Amanidor.
La creació d’aquest nou servei de restauració del Centre Especial de Treball de CIPO respon a l’objectiu de continuar creant llocs de treball per a persones amb especials dificultats. L’estabilitat econòmica, la qual s’assoleix, principalment, amb assegurant-se l’accés al món laboral, és un dels pilars principals a l’hora de construir i desenvolupar un projecte de vida propi i el més independent possible. A Catalunya, només hi té accés una de cada quatre persones amb discapacitat intel·lectual (taxa d’ocupació del 27,4% de persones amb discapacitat no física i 35,5%, de persones amb discapacitat física, segons dades del 2020 de l’Institut d’Estadística de Catalunya).
Per parlar de progrés i justícia social hem d’avançar en la integració i inclusió d’aquest col·lectiu en el mercat laboral. Encara ens queda un llarg camí per recórrer, però el punt de partida sempre el trobarem en tenir en compte les necessitats i les capacitats dels altres. La diversitat fa rica la nostra societat i a L’Amanidor la celebrem cada dia.
Què trobem a L’Amanidor?
L’Amanidor ofereix un servei de cafeteria i restaurant a preus assequibles tant per a persones sòcies del Casal de Gent Gran de La Creu de Barberà com per al públic general. Al menú de migdia, de cuina catalana i de proximitat, es pot triar entre dos primers plats, dos segons i dues postres i inclou l’aigua i el pa. El preu del menú és de 8,20 € per al públic general i 5,85 € per als socis i les sòcies del Casal. També hi ha una oferta de plats per emportar a 2,5 € i 3 €.
L’horari d’apertura de L’Amanidor és de dilluns a divendres, de 9 h a 16 h (tancament de la cuina, a les 15,30 h). Podeu veure unes imatges de la presentació en aquest enllaç
Foto portada: Equip de L’Amanidor el dia de la inauguració oficial, el 15 de febrer del 2022. Autor: Cedida.