Les entitats Vàlua van atendre prop de 22.500 persones el 2019

La Plataforma del Tercer Sector Social Vàlua presenten la Memòria i l’informe de situació de les entitats

La Plataforma del Tercer Sector Social de Sabadell, Vàlua ha presentat la Memòria de 2019. El document destaca les dades més rellevants, així com la diversitat dels serveis que ofereixen les entitats que la formen. S’ha presentat en una trobada en línia dinamitzada per les entitats representants de Vàlua, Salut Mental Sabadell i Escola Xalest. A la trobada hi han assistit la Tinenta d’Alcaldessa de l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González i el Regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés.

Ricard Tolosa, president de Salut Mental Sabadell, ha posat de manifest les dades més destacades: “El 2019 es van recomptar 4.700 persones usuàries més que a 2018, arribant a prop de 22.500 persones. Les entitats de Vàlua vam atendre el 2019 l’equivalent a un 10,6% de la població total de Sabadell.” Tolosa ha emfasitzat el fet que “poder augmentar el nombre de persones ateses de 2019 no s’entén sense l’augment de persones sòcies, que ja superen les 11.000 persones; de les 1.600 persones voluntàries, i de les 716 persones treballadores, així com la col·laboració del centenar d’empreses reconegudes com “Empresa amb Vàlua”.

Segons Francesca Fernández, directora d’Escola Xalest i corepresentant anual de les 24 entitats de  Vàlua “hem prioritzat l’atenció a les persones, adaptant el que ha calgut i fent sorgir nous projectes, per exemple en l’àmbit de l’emergència alimentària, o en l’adaptació de les residències a centres de 24 hores en el període d’estat d’alarma. Com a necessitats comunes, coincidim en la importància de resoldre les incerteses el més hàbilment possible, en normatives, processos i tràmits. En poder garantir que les activitats i serveis que desenvolupem podran tenir continuïtat; en que es cobreixin els problemes de liquiditat, i en posar el focus en reduir la bretxa digital que el context ha fet més visible que mai.”

Ambdues representants anuals de la Plataforma han volgut destacar també, la celebració del primer Kilòmetre Solidari de Vàlua, un projecte celebrat en el marc de la Cursa Popular de la Festa Major 2019 que combina voluntariat, esport i micromecenatge ideat per l’associació l’Esquitx i escalat a la Plataforma. L’èxit de visibilitat de la Plataforma amb l’acció fa pensar en celebrar-ne una segona edició, quan el context sanitari ho permeti.

La trobada també ha servit per a que les entitats Vàlua poguessin posar en valor la seva tasca, fer noves propostes a l’equip de govern i agrair el suport de l’Ajuntament durant els últims mesos. La Tinenta d’Alcaldessa de  l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, i el Regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés, han agraït la tasca de les entitats, especialment durant la crisi sociosanitària actual, i el treball en xarxa impulsat.

20 anys de treball en xarxa

Vàlua és el resultat d’un treball per sumar esforços que es va iniciar l’any 2000. En els seus inicis va néixer com una plataforma que aglutinava entitats amb accions d’inserció laboral però durant aquests 20 anys de vida s’ha anat ampliant la visió i s’ha avançat en una Plataforma del Tercer Sector Social de Sabadell. La plataforma està formada per 24 entitats que atenen persones en situació de vulnerabilitat: persones nouvingudes o de minories ètniques, persones que viuen sota el llindar de la pobresa, que pateixen malalties i trastorns mentals, membres del col·lectiu LGTBIQ+, persones amb diversitat funcional i discapacitat física, intel·lectual o sensorial, infants i joves en situació de vulnerabilitat, entre d’altres. Podeu consultar i descarregar la Memòria de Vàlua 2019 completa i l’informe de situació a la web de valua.cat.

Membres de Vàlua

Actualment integren Vàlua: Actuavallès, Andi Down Sabadell, Associació de Persones Sordes de Sabadell, Associació Ethos, Associació Juvenil Esquitx, Càritas Sabadell i Centre Sara, CIPO, Creu Roja Sabadell, Drapaires d’Emaús, Fundació AVAN, Fundació CERMA Acoge, Fundació Ecom, Fundació Main, Fundació Privada Atendis (Sil Taina), Fundación Secretariado Gitano, Grandalla, Salut Mental Sabadell, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants) i Escola Xalest i Prolaboral Xalest, Grup d’Esplai La Baldufa, Fundació Tutelar Família i Societat, TDAH Vallès.  L’Ajuntament de Sabadell, mitjançant el Programa d’Economia Social i Solidària de Promoció Econòmica, acompanya, dinamitza i dóna suport a la Plataforma.

Foto portada: Reunió telemàtica dels membres de la plataforma.