Plataforma Vàlua

L’Esplai La Baldufa engega activitats i s’enxarxa a la Plataforma Vàlua

L’entitat de lleure referent del barri de Can Puiggener, fundada el 1993, s’adhereix a la Plataforma del Tercer Sector Social de Sabadell després que les entitats Vàlua decidissin per unanimitat la seva incorporació. Avui parlem amb l’equip de monitores.

La Baldufa es defineix com un esplai pluralista, assembleari, actiu, lliure, participatiu i no competitiu. També posen especial èmfasi en la perspectiva de gènere. Ofereixen activitats a més de 150 joves d’entre 3 i 18 anys de Can Puiggener. Veuen La Baldufa com un espai on crear vincles al barri, que sigui com un “petita família”. Fan esplai cada dissabte d’octubre a juny, a més dels casals d’hivern i d’estiu, les colònies de primavera i els campaments.

L’equip de La Baldufa ha decidit d’adherir-se amb un objectiu clar: “Aquests últims anys, ens hem esforçat molt per treballar en xarxa amb altres agents i entitats, tant del barri com de la resta de ciutat, i hem pogut comprovar que ens sentim més fortes, amb més visibilitat a la ciutat i amb un recolzament potent”.

Avui comenceu nou curs d’activitats. Amb quina expectativa engegueu?
Comencem amb moltíssimes ganes, molta energia reposada i recarregada després de l’estiu, i també renovada, ja que hi ha hagut alguns canvis en l’equip humà que fem girar La Baldufa.

L’any passat va ser un any mogut per vosaltres. Quina valoració global en feu?
Val la pena revisar i revisar-se, mirar enrere per poder seguir construint cap endavant i aprendre així del camí que recorrem plegades. Ens mirem el curs passat amb un somriure; les crisis i els conflictes no deixen de ser oportunitats i així és com ens sentim, afortunades del què hem viscut i de tot el què hem après.

A nivell de participants, monitores i col·laboradores us trobeu en un molt bon moment. A què creieu que es deu el vostre èxit dels últims anys?
Després d’uns anys en què ens hem sentit bastant fotudes a nivell econòmic i encara més abandonades institucionalment (des del 2009 i la crisi econòmica que ha  afectat a moltes persones i també a moltes entitats del 3r sector), ens hem posat les piles, ens hem enfortit i hem seguit el camí de la visibilització a nivell municipal enxarxant-nos i participant de diferents iniciatives que ens han aportat fortalesa així com noves fonts d’ingressos. El govern anterior també va aportar canvis positius per a entitats com nosaltres, fent les bases i els criteris de les subvencions més equitatius, així com escoltant les nostres necessitats i confiant en la nostra tasca. Aquest suport institucional també ha estat vital en el nostre apoderament.

A nivell de participants, som l’única oferta de lleure al barri de Can Puiggener en moments de vacances. Aquest fet, sumat a l’arrelament de l’entitat al barri i a la solidesa dels projectes habituals de l’entitat, així com l’ampliació de la nostra tasca a través de nous projectes (com “Lleure Artístic per a tothom!”) ha fet que cada any que passa tinguem més infants i joves vinculats a l’entitat i a les diferents activitats que proposem.

Quan la cosa rutlla i la humanitat, el respecte, l’amor i el constructivisme són presents a tot allò que dius i fas, les persones volem seguir a prop d’aquest motor de transformació. Aquest és el nostre secret.