Sense llar durant l’hivern a Sabadell

L’hivern és especialment dur per a 110 persones, segons últimes dades, que viuen sense sostre o sense les condicions mínimes, fet que es considera infrahabitatge. Per aquest motiu, les entitats que es dediquen a donar suport a aquestes persones reforcen els seus serveis durant el període més fred de l’any. Avui al Racó de Vàlua parlem amb les entitats Càritas i Creu Roja per conèixer de prop les accions que fan a la ciutat de Sabadell.

Càritas, al llarg del 2018, va repartir prop de 8.000 esmorzars, amb una mitjana de 33 persones ateses al dia i acollint en total 185 persones, 12 de les quals van participar en el projecte de pisos. Es van repartir 4.289 mudes de roba. Preguntem al seu tècnic d’acció social Gerard Aran Llopart.

Quines actuacions es fan des de Càritas a Sabadell per millorar les condicions de vida de les persones sense llar o infrahabitatge?
Se’ls ofereix un servei d’esmorzars, dutxes i rentadora quatre dies a la setmana, tenint en compte que molts d’ells no tenen condicions adequades per a una higiene adequada i per als àpats diaris. En alguns d’aquests casos també acaben entrant al recurs de pis compartit que tenim a Càritas i al circuït d’inserció laboral, tenint en compte que una actuació necessària per a què puguin sortir d’aquesta situació de vulnerabilitat és l’acompanyament per a la recerca de feina.

De la seva banda, Creu Roja ha atès amb el servei de l’Unitat d’Emergència Social (UES), durant l’últim període hivernal, a 58 persones diferents que viuen al carrer o en infrahabitatges. I a l’alberg provisional, que s’activa en dies que les temperatures baixen sota zero i emmarcat en l’Operació Fred, han estat 29 les persones beneficiàries. Per entendre millor l’activitat que desenvolupa l’equip ho preguntem als tècnics de l’entitat.

Com s’organitza l’equip de voluntàries de l’Unitat d’Emergència Social que tracta el sensellarisme?
La Unitat d’Emergència Social (UES) és un vehicle que ofereix atenció a les persones que viuen al carrer o en infrahabitatges, amb caràcter general, els dies de fred intens de l’hivern. La UES està pilotada per un equip de voluntariat –normalment surten de mitjana entre dos i quatre voluntaris i voluntàries-, amb el suport de la tècnica dels projectes de sensellarisme de Creu Roja. El vehicle surt els vespres i fa una ruta, prèviament programada, i ofereix una atenció preventiva i de seguiment a les persones sensellar i en infrahabitatges de Sabadell que estan detectades per la taula de sensellarisme (conformada per l’Ajuntament de Sabadell, Creu Roja, Càritas, ActuaVallès o Sabadell Sostre). La UES i el voluntariat ofereixen beguda calenta, menjar calent i mantes, entre d’altre material. Com a novetat, aquest hivern s’ha instaurat una sortida setmanal fixa, els dilluns de cada setmana. Aquesta sortida permet tenir un coneixement més profund del col·lectiu i treballar-hi de manera més integral.

De la problemàtica de les persones sense llar i en situació d’infrahabitatge n’emana una altra: l’estigma del col·lectiu. El tècnic de Càritas considera que l’estigma és tal que a vegades surt de les mateixes persones que s’hi troben amb autodefinicions colpidores. Responent a com combatre-la, explica: “L’estigma es pot combatre a través de la sensibilització del conjunt de la població, ja sigui amb activitats a les escoles i instituts, amb informació als mitjans i a les xarxes socials de les entitats, i amb campanyes i activitats concretes a peu de carrer”.

Com es valora la campanya Operació Fred i l’Unitat d’Emergència Social d’aquest hivern? (quantes persones s’han pogut ajudar, comparació amb d’altres anys…)
En el que portem d’hivern, la Unitat d’Emergència Social ha realitzat un total de 15 sortides. En total, s’han atès 58 persones diferents que viuen al carrer o en infrahabitatges. A més, i en el que portem d’hivern, Creu Roja Sabadell ha obert el seu alberg provisional en dues ocasions, atenent fins a 29 persones. Des de la institució, encara no es pot fer un balanç definitiu de la campanya ja que encara no ha finalitzat. Tot i això, molt probablement acabarà amb xifres inferiors a la campanya passada ja que es va tractar d’un hivern extremadament fred.

Acabat el període fred de l’any, quines actuacions es duen a terme per ajudar a les persones que es troben en aquesta situació?
Un cop acabat l’hivern, des de Creu Roja se segueix oferint el servei de dutxes que es fa durant tot l’any. Tots els dijous, el col·lectiu sense llar ve a dutxar-se, canviar-se de roba, esmorzar i s’endú dinar. També es dóna cobertura a aquestes persones durant èpoques de forta calor. A més, es treballa amb ells amb altres projectes com tallers o en la branca d’ocupació.

Foto portada: R. Benet. Text: Pere Tres. 

Comments are closed.