Tantes “normalitats” com persones hi ha

La tornada a la “normalitat” quan convivim amb una malaltia neurològica

La tornada a l’escola és, enguany, potser més esperada que mai. Sembla com si un cop siguem capaços d’instaurar les rutines de tardor, tot tornarà a aquesta paraula que no parem de repetir, la “normalitat”.

La complexitat de la situació que hem viscut, dura de per sí per tothom, ha estat diferent segons les particularitats de cada llar. Com ens diu l’Anna Morera Bayó, neuropsicòloga i directora assistencial de la Fundació AVAN, “El confinament ha estat dur per les persones que conviuen amb alguna malaltia neurològica que han empitjorat física i cognitivament, però també ho ha estat per les famílies que s’han vist soles i sense descans, afrontant una situació molt estressant.”

“Durant el confinament, hi ha hagut un empitjorament tant físic com cognitiu i, sobretot, una sobrecàrrega familiar.”

L’entitat va tancar els dies més durs de la pandèmia i un equip d’especialistes van assessorar des de la distància a familiars i afectats, i es va implementar una pàgina web, L’AVAN arriba a casa teva, amb vídeos de consells i exercicis.

“El confinament ha sigut molt dur per tots però quan hi ha una malaltia afegida, en molts casos pot comportar un trastorn conductual i és molt complicat. Complicat ja en el dia a dia, però sol, tancat i sense ajuda les famílies s’han anat sobrecarregant i ara estem trobant persones amb trastorns d’ansietat i que ens demanen suport i assessorament de com afrontar aquestes situacions.”

“Ara estem rebent moltes peticions de psicologia pels familiars”

A mesura que avançava la desescalada l’activitat s’ha anat reprenent, primer amb teràpies individuals i amb totes les mesures de prevenció activades per evitar contagis. Ara ja s’han pogut reactivar les sessions en grup però encara no estan al nivell d’abans del coronavirus perquè les ràtios s’han reduït.

L’AVAN dona suport individual i familiar a persones que pateixen alguna malaltia neurològica i els seus familiars. Un nou servei, el Petit Avan, s’adreça a infants i adolescents que presenten algunes d’aquestes característiques: Trastorns psicomotrius, Retard en el desenvolupament, Alteracions de la conducta, Alteracions en la comunicació, llenguatge, parla i deglució, Alteracions en l’adquisició dels aprenentatges, Disfunció del processament sensorial, Dificultats emocionals.

Comments are closed.