Trans*laboral, pel ple reconeixement dels drets laborals de les persones trans*

Trans*Laboral es presenta com una trobada per l’ocupabilitat i la intermediació laboral de les persones trans* que es durà a terme el 9 i 10 de novembre a Sabadell.

És un acte que organitza el projecte Ca L’Enredus d’Actuavallès, en coordinació amb el Teler Cooperatiu /Xarxa local d’Economia Solidària, i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, dins de la seva tasca de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives.

Trans*Laboral és un encontre que pretén dirigir-se a persones trans*, empreses, entitats i organitzacions de l’economia social i solidària i administracions, i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell, Barcelona Activa – Ajuntament de Barcelona, la Xarxa SAIS, i la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya; així com de les entitats Colors de Ponent i Generem, i la Plataforma Vàlua.

Aquest esdeveniment sorgeix en un context en que no existeix encara la garantia de drets en matèria de contractació, condicions de treball i ocupació per a persones trans* al sector laboral privat, i en que ens trobem encara allunyades d’un desplegament efectiu de polítiques laborals i anti-discriminatòries a les administracions locals. Per aquest motiu, TransLaboral pretén impulsar actuacions així com la formació i el compromís dels actors implicats en el ple reconeixement dels drets de les persones trans*, i en especial, de les dones transgènere com a col·lectiu vulnerable en allò que pertany a l’àmbit laboral.

Els reptes principals de Trans*Laboral es presenten en tres eixos definits: Generar un espai d’intermediació laboral entre entitats/empreses i persones trans* per a facilitar l’accés d’aquestes al mercat de treball. Oferir un espai de formació en economia social i cooperativisme per a persones trans*, i promoure la sensibilització, formació i compromís entorn els drets laborals de les persones trans* entre les entitats i empreses implicades. I esdevenir un espai de treball i co-creació de polítiques laborals i  anti-discriminatòries amb les administracions locals, en especial, en matèria de contractació pública i programes municipals.

El gran impulsor d’aquesta iniciativa és Ca l’Enredus, un projecte vinculat a l’Associació Actuavallès, que pretén ser un espai de promoció d’una xarxa local i intercomunitària de persones i col·lectius sensibilitzats en la temàtica LGBTIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals, Queer, etc.), creant vincles de solidaritat i reciprocitat. Un espai d’acompanyament a persones LGBTIQ+ compromeses en l’eradicació de l’homofòbia i la transfòbia a la ciutat de Sabadell. Aquest projecte ha rebut 35.000€ del Construïnt Ciutat -Pressupost Participatiu 2018 de Sabadell, per tal de desenvolupar dues línies principals d’acció:

En primer lloc, un espai d’acompanyament integral a les persones LGTBIQ+ i als seus familiars, amistats i entorn, que pretén impulsar la transversalització de la mirada entorn la diversitat sexual i de gènere en la implementació de polítiques i en els processos de sensibilització ciutadana, i així avançar en l’eradicació de l’homofòbia i la transfòbia a la ciutat.

En segon lloc, un espai de promoció d’una xarxa local i intercomunitària de persones i col·lectius sensibilitzats en la temàtica LGBTIQ+ en el municipi, en coordinació amb la resta de col·lectius del territori català, que parteix de la importància de crear vincles de solidaritat i reciprocitat entre diferents col·lectius en un context social on existeixen discriminacions per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.